szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 - Igaz a legenda, a megvizsgált habarcsban kimutatható volt a szerves anyagok, minden...

 - Igaz a legenda, a megvizsgált habarcsban kimutatható volt a szerves anyagok, minden valószínűség szerint a tojások eredete - közölte a kutatás eredményét Pavel Bém prágai főpolgármester,  a Moldva-parti cseh metropolis legismertebb műemlékének tavaly elkezdett felújításáról szóló kiállítás október 15-i megnyitóján. Az elemzést a Károly Egyetem és a cseh műszaki főiskola kutatói végezték el.
 
A Károly-híd alapjait a 14. század első felében rakták le, s az építkezést a 15. század elején fejezték be. A királyi híd építésével a 27 éves Peter Parlert bízták meg, akinek nevéhez több fontos történelmi építmény is fűződik. Az építéshez mészkövet használtak, a legendák szerint a habarcshoz tojást kevertek, abban bízva, hogy így erősebb lesz a kövek közti  ragasztás. IV. Károly király rendeletére az egész országból szekérszámra tojást, tejet, túrót és bort hoztak Prágába, hogy azzal a habarcsot feljavítsák. Ugyancsak ez a legenda mondja, hogy Velvary városka lakosai - attól tartva, hogy útközben összetörhetnek a drága tojások - keményre főzve szállították azokat Prágába. Ennek köszönhetően állítólag éveken át rajtuk nevetett az egész ország.

 A prágai történelmi Óvárost a Kisoldallal és a Hradzsinnal összekötő híd naponta hatalmas megterhelésnek van kitéve. A hídon már több évtizede nincs gépjárműforgalom, kizárólag gyalogosok használják. Számítások szerint naponta mintegy 30 ezer ember halad át rajta. A felújítási munkálatok többszöri halasztás után tavaly augusztusban kezdődtek, s várhatóan 13 évig fognak tartani. 

    - Az összes munka úgy van megtervezve, hogy a híd folyamatosan betölthesse funkcióját és a turisták előtt ne legyen lezárva - mondta el az újságíróknak Martin Doksansky, az SMP CZ társaság   igazgatója. A cég pályázat útján szerzett jogot a  rekonstrukciós munkálatok elvégzésére. 

A Moldva folyón átívelő műemlék - amelynek elődje a Judit-híd volt - a régió első kőhídjának számít. A város vezetése szerint a felújítás első, 2010-ig tartó szakaszának a költsége mintegy 220   millió korona lesz. Ennek nagyobb részét a város állja, valamivel az állam is hozzájárul, míg mintegy 10 millió korona már korábban egy nyilvános gyűjtés során került a kasszába. 

A Károly-híd a cseh főváros egyik legismertebb nevezetessége és idegenforgalmi látnivalója. Szakértői vizsgálatok során kiderült, hogy az elégtelen szigetelés következtében a híd beázik, pilléreiben kisebb-nagyobb üregek keletkeztek, számos kődarab mállik, s az egész kőkonstrukció helyenként mozog.  A munkálatok mostani, első szakaszában megjavítják a híd szigetelését, csatornázását, valamint rendbe teszik a hídon áthaladó különféle vezetékeket. A hídra azután visszakerülne a 19. századi gázlámpás közvilágítás. A második - hosszabb és szakmailag jóval igényesebb - szakaszban, amely mintegy tíz évig tart majd, sor kerül a megsérült kövek cseréjére, valamint a híd egész szerkezetének a tüzetes ellenőrzésére, átvizsgálására és megerősítésére. 

- A felújítás nem nagyon korlátozza a látogatókat, s szinte új turistaattrakció lesz  - bizakodik a főpolgármester. A híd forgalma minden időszakban csak a munkák helyén van korlátozva. Az átlátszó fóliákon keresztül a turisták is figyelemmel kísérhetik a munkák menetét.

Ennek érdekében az óvárosi hídfőnél első lépésként tavaly tavasszal megnyílt a Károly-híd történetét bemutató múzeum. A mostani expozíció azokat az új leleteket mutatja be, amelyek a felújítás során kerültek felszínre. Miután megkezdődik a sérült kövek cseréje, a híd mellett kőfaragó műhely is nyílik. Az elképzelések szerint a kőfaragással a látványosságokat kedvelő turisták is megpróbálkozhatnak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!