szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Hétpontos követelést fogalmazott meg a Magyar Szállodaszövetség.

Hétpontos követelést fogalmazott meg a Magyar Szállodaszövetség. Sürgős kormányzati intézkedéseket szorgalmaz , amelyekkel újra növekedési pályára állhat az ágazat, például áfa-csökkentést javasolnak, és az üdülési csekk adómentességét kérik.

A szakemberek szerint szükség lenne a szálláshelyi- és vendéglátó áfakulcs csökkentésére, az üdülési csekkek adómentességének visszaállítására, a Széchenyi Rekreációs Kártya mihamarabbi bevezetésére, a nemzeti turisztikai marketing keret növelésére, az idegenforgalmi adó korábbi állami kiegészítésének visszaállítására, az OEP-finanszírozás kérdésének megoldására és a normális hitelfelvételi lehetőségek megteremtésére a turizmus számára.

A nagyobb fajlagos bevételt hozó beutazó turizmus növelése érdekében többet és hatékonyan kell a külföldi piacokon promócióra költeni, akár hirdetésekre, internetes megjelenések formájában, hogy Magyarország és az egyes úti célok ismertsége növekedjen, és ezen keresztül még több konkrét foglalás érkezzen külföldről. Márpedig erre most nem nagyon költ a kormányzat.

A szervezet szerint fontos lenne uniós, állami, önkormányzati és vállalkozói forrásból egy nagykapacitású kongresszusi központ megépítése Budapesten, egy korszerű kongresszusi iroda létrehozása és a kiemelt regionális repülőterek, valamint Budapest-Ferihegy fejlesztése.

Miért agódnak ennyire a szállodások? Azért, mert a szobaárak várhatóan tovább csökkennek vagy stagnálnak a következő 1-2 évben. „ Leghamarabb 2012-től számíthatunk arra, hogy a gazdasági helyzet javulásának és a visszaesett kereslet helyreállásának köszönhetően visszatérnek majd a ’békebéli’, régi árak” –hangsúlyozta Györfi-Tóth Péter, a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda partnere.

Óvatos optimizmusért eddig sem kellett a szomszédba menni. Tavaly tavasz óta szinte nem múlt el hónap, hogy ne jelentettek volna be új szálloda beruházást Magyarországon. Átadás ez alatt nem nagyon volt, de a lassacskán becsorgó uniós pénzek lehetővé tették, hogy idén nyáron és ősszel megkezdhessenek néhányat a beharangozott projektből. Nagyobb lendületre azonban senki sem számít 2010-ben, legfeljebb jövő tavasztól, vagyis a kínálat 2011 végén, de reálisabban 2012 közepétől növekedhet jelentősen.

A fejlesztések szempontjából kiemelkedőnek bizonyult Pécs, ahol több szálloda épül az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan. Pécsen kívül vidéken főleg a gyógyfürdők közelében indultak meg szállodafejlesztések európai uniós támogatással.

Pakson is lesz négycsillagos hotel

A Balaton továbbra is kiemelt körzet marad, de egyelőre nem várható, hogy az SCD Group még idén megkezdi 100 milliárd forintosra tervezett fejlesztési sorozatát. Túl hosszúra nyúlt az egyezkedés a helyi önkormányzatokkal és a válság is betett a terveknek. Pénzügyi gondok is lehettek, különben nem vontak volna be külföldi befektető-társat.

Budapesten idén elsősorban a válság előtt elkezdődött fejlesztéseket fejezik be. Néhány hete adták át a Blaha Lujza téren a négycsillagos Marriott Courtyardot, a belvárosi Hotel Presidentet, az Alta Moda Fashion Hotelt, idén készül el az Eurostars Hotel és a Continental Hotel Zara is. Az ötcsillagos kategóriában a Thermal Hotel Rácz és a Buddha-Bar Klotild Palace készül a piac meghódítására, mindkettő nagy késéssel. Előbbit már birtokba vehették, utóbbit valószínűleg csak 2011-ben nyitják meg a Market Építő kivitelezésében. Ez már a sokadik kivitelező a hotelnél. A fent említett szállodák önmagukban 1000 új szobával bővítik a budapesti hotelpiacot.

„A magasabb minőségi kategóriájú épületek értékállóbbnak bizonyultak, bár az árak visszaesése is inkább itt volt jellemző. A kihasználtság terén jobban szerepeltek az öt- és négycsillagos szállodák. A turisztikai célpontok közül pedig egyértelműen Budapest viszi még a pálmát a külföldi látogatók körében” – értékelte a helyzetet Balla Ákos, a Colliers International magyarországi irodájának értékbecslési és piackutatási üzletág-igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Ötcsillagos földalatti hotel

A londoni Surrey-ben található ötcsillagos hotel ugyanis a föld alatt épül, így tökéletesen illeszkedik majd az angol...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Eladhatnak magyar Accor-hoteleket

Négy év alatt 450 szálloda cserélhet gazdát, az Accor ugyanis felére akarja csökkenteni a portfóliójában meglévő saját...