szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre egészen biztosan alacsonyabb adóterhekkel számolhatak az ingatlant bérbeadó magánszemélyek, ám a közterhek...

Jövőre egészen biztosan alacsonyabb adóterhekkel számolhatak az ingatlant bérbeadó magánszemélyek, ám a közterhek kiszámítása továbbra is roppant bonyolult - írta a HVG legfrissebb száma.

A fontosabb újdonságok:

1. Ha valaki újonnan adja bérbe ingatlanát, nem kell adószámot kérnie.

2. Az adóztatás technikája valamelyest egyszerűsödik. Megszűnik a lehetőség, hogy az ingatlan bérbeadó a bevételei után külön fizethetett adót, idén 25 százalékos SZJA-t  (aki ezt választotta, az költségeket nem számolhatott el)

3. Az adókulcs egységesen 16 százalék lesz. Ez azokra is vonatkozik, akik az ingatlanos tevékenységüket összevont adóalapba számítják bele (természetesen a költségek levonása után).

4. A költségeket változatlanul kétféleképpen lehet elszámolni. Akik nem szeretik a papírmunkát, 10 százalékos költségátalányt választanak. (Ekkor az adóalap a bérbeadásból származó bevétel 90 százaléka - ezt fel kell szorozni a szuperbruttósítás miatt 1,27-el, majd erre kiszámítani a 16 százalékos adót. Így a költségátalányt választók adóterhe 18,3 százalék lesz).

5. Aki sokat költ a kiadandó ingatlanra, érdemes tételes költségelszámolást választania. E mellett szóló érv, hogy 2011-től a három évnél idősebb ingatlanokra amortizációt lehet elszámolni. Ennek mértéke: 2, 3 vagy 6 százalék.

6. A bérbeadóknak egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetniük kell, amelynek mértéke 14 százalék, évente maximum 450 ezer forint. Ha viszont a bérbeadó biztosított, akár meg is úszhatja az eho-t. Feltéve, ha fizeti az összesen 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot, mert ez utóbbi összege beleszámít az évi 450 ezer forintba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!