szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Udvar, főhomlokzat, padozatok, elektromos hálózat… - a híres XVIII.

Udvar, főhomlokzat, padozatok, elektromos hálózat… - a híres XVIII. századi palota, amelyet Armand-Claude Mollet épített Évreux grófja számára és a XIX. századtól a köztársasági elnökök rezidenciája, közel 300 éves fennállása alatt aligha látott még ekkora nyüzsgést. "1947 óta, amióta a IV. Köztársaság (Vincent Auriol elnökkel) ideköltözött, most végzik a legnagyobb munkákat" – mondta el Michel Goutal, a francia történelmi műemlékek főépítésze.

 "Ráadásul nagy nyomás alatt vagyunk: az elnök szinte mindennap fogad vendégeket. Szó sem lehet arról, hogy külföldi vendégeket fogadjanak a munkálatok alatt, amelyeket így a vakáció idején kell elvégezni" – tette hozzá Christian Frémont, a köztársasági elnök kabinetfőnöke. 2009-ben és 2010 végeztek el ugyan néhány felújítási munkát, de az egykori Bourbon-palota (azért hívták így 1787 után, mert XVI. Lajos király az unokatestvérének, Bourbon hercegnőnek ajándékozta) tatarozásának oroszlánrészét most kell elvégezni.

Az Élysée-palota a francia történelem egyik legnagyobb nyomás alatt lévő épülete, de igen rossz állapotban van. Befolyt rajta a víz és félő volt, hogy egy külföldi államfőre omlik egy üvegajtó. A két homlokzat lekopott" – mondta el Christian Frémont. A kabinetfőnök nem mulasztja el megjegyezni, hogy az elnöki hivatal kiadásait aprólékosan boncolgató állami számvevőszék maga hívta fel a figyelmet a munkák szükségességére, amelyeknek a költségét akkor mintegy 24 millió euróra (6,6 milliárd forint) becsülték. Végül "15,6 millió eurót (4,3 milliárd forint) fizet ki az év végéig a kulturális minisztérium, mivel védett műemlékről van szó. A legfontosabbakat így el tudjuk végezni" – tette hozzá.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!