szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lakáskiadással foglalkozók haszna akár 25 százalékkal is csökkenhetett egy év alatt, ám tömeges eladási hullám így sem várható a Takarék Index elemzői szerint.

A koronavírus-járvány természetesen a lakásbérleti piacot is komolyan érintette: korábban mi is többször írtunk arról, hogy a turisták eltűnése miatt milyen nehézségekkel küzdenek az Airbnb-szállásadók – akik még szigorítással is szembe kell nézzenek –, így nem meglepő, hogy a Takarék Index felmérése szerint a főváros több belső kerületében (6., 7., 9. kerület) akár negyedével is nőtt a megüresedés miatt hosszú távra kiadó lakások száma.

A kínálat növekedése és a kereslet csökkenése pedig együttesen alacsonyabb bérleti díjakat eredményezett, ami természetesen a befektetésekre is hatással volt: míg tavaly júliusban még a vásárlók 39 százalékát adták a befektetők a fővárosban a Duna House adatai szerint, az idén ez 29 százalékra esett vissza.

A Takarék Index elemzői ugyanakkor egyelőre nem számítanak a befektetők tömeges kiszállására, mert a tulajdonosok vélhetően kivárják a járvány átmeneti hatásának elmúltát. Ennek több oka is van: egyrészt sokan még jóval a válság előtt vásároltak lakást, így hiába a csökkenő bérleti díjak, még mindig hasznuk van rajta. Másrészt, aki ingatlanba fektet, az jellemzően nem pár évre tervez és így bízhatnak benne, hogy a koronavírus-válság után visszaáll úgymond az eredeti rend. Szintén a kivárást erősítheti, hogy egy 5 éven belül történő lakásértékesítés során jelentős szja-fizetési kötelezettség is keletkezik.

Mekkora most a hozam?

A kiadási célú lakásvásárlás esetén a hozam két részből áll, a bérleti díjból és a lakás várható felértékelődéséből, amit az újbóli értékesítés során lehet elérni. A Takarék Index elemzői egy példát is bemutattak: eszerint a vásárlás során a vételár felét öt évig fix kamatozású hitelből finanszírozzák a befektetők, amelyet 4,68 százalékos kamat mellett vesznek fel. A vásárláshoz kapcsolódó költségek (pl. illeték, ügyvédi díj, felújítás, berendezés) összesen 8 százalékot tesznek ki, az amortizáció évente 1 százalékos. A számítás szerint a bérlésből származó jövedelem megállapításához a befektető tételes költségelszámolást alkalmaz, ahol az ingatlan éves szinten 2 százalékos amortizációja számolható el a beszerzési érték után. A feltételezés szerint az ingatlan bérbeadása során havi 10 ezer forint egyéb költség merül fel, és a lakás az év 90 százalékában bérbe van adva. A modellben a közös költség összege havonta 10 ezer forint volt.

A Takarék Index kalkulációja szerint ez alapján a nettó sajáttőke-arányos hozamok – vagyis hogy az összes belefektetett pénz hány százaléka a nyereség – a használt lakások esetében Budapesten 2,7 és 4,4 százalék között alakulnak, a lakásárak 1 százalékos felértékelődése esetén, ugyanakkor 3 százalékos várható árnövekedés mellett már 5,6 és 7,8 százalékos hozamokra lehet számítani. Vidéken ennél kicsit magasabb szintek is elképzelhetőek, 3,4 és 6 százalék között alakulhatnak a vizsgált városokban a sajáttőke arányos hozamok 1 százalékos drágulás esetén, ha azonban a lakásárak magasabb növekedésével lehet számolni, akkor már 6,8 és 9,4 százalékos szintek is elképzelhetők.

Az újlakások esetében a magasabb árak miatt alacsonyabbak a kalkulált várható hozamszintek. A fővárosban 1 százalékos várható lakásár-növekedési ütem mellett 0,1–2,7 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget kalkuláltak a Takarék Index elemzői, míg 3 százalékos várható drágulásnál a hozamok már 3,5 és 6,1 százalék között alakultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Egyre többen kockáztatnak nagyot a hitellel, hogy lakáshoz juthassanak

A 2008-as válság után több mint egy évtizeddel elkezdett csökkenni azoknak a szegényeknek az aránya, akik szinte minden pénzüket a lakhatásra költik, ám ekkor beütött az újabb krízis. Az MNB arra odafigyel, hogy ne lehessen kockázatos lakáshitelt felvenni annyira könnyen, úgyhogy sokan már személyi hitelből fizetik a lakást vagy épp a lakásbérlés kéthavi kaucióját. Ezekkel a témákkal is foglalkozik a Habitat for Humanity Magyarország 2020-as lakhatási jelentése, amelyet hétfő este mutattak be.

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti