szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kalocsa egyházi épületegyüttese közé beékelődő, 27 szobás hotel megvásárlására és felújítására kapott 2 milliárd forintot az államtól a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, miután a miniszterelnök látogatóban volt az érseknél. A látogatás és az adásvétel között egy hónap telt el.

Korábban közel félmilliárd forintért próbálta értékesíteni a Kalocsa Hotelt egy magáncég, amely a tulajdonosa az impozáns épületnek – szúrta ki az Átlátszó, ahogy azt is, hogy 2,1 milliárd forintot kapott az egyházmegye, hogy megvásárolják az ingatlant, és felújítsák azt.

Bábel Balázs, az egyházmegye élén álló érsek ugyan nem válaszolt az Átlátszó kérdéseire, irodája azt írta, hogy „magasabb fórumokkal egyeztettek”, és ennek alapján azt tanácsolták a portál munkatársának, hogy olvassa el a Petőfi Népét, az abban megjelent cikkben minden benne van.

A kalohirek.hu már foglalkozott a témával decemberben, amikor a Magyar Közlönyben megjelent az egyházmegye támogatása. A helyi lapnak még készséggel nyilatkozott az érsek, ebből kiderül, hogy november végén a miniszterelnök „leugrott” Kalocsára, hogy a 70. születésnapján felköszöntse Bábel Balázst. A téren sétálva, ahol több egyházi épület is van, Orbán Viktor meglátta a Hotel Kalocsát, majd miután kiderült, hogy magánkézben van a szálloda, gyorsan intézkedett. A beszélgetés szerint már egy héttel később dokumentumokat kértek be az egyházmegyétől, majd december 17-én a Közlönyben is megjelent a 2,1 milliárd forintos támogatásról szóló rendelet. Az Átlátszó a földhivatali bejegyzés alapján azt írta, hogy december 22-én az adásvétel is megtörtént.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!