szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megérkeztek a hazai bankok januári folyósítási adatai, nem kezdte jól az évet a lakáshitelezés. Mutatjuk a Bank360 elemzését.

2020-ban a lakáshitel volt a főbb lakossági hiteltípusok közül az egyetlen, amely a járvány miatt csak időleges visszaesést szenvedett el a folyósítás tekintetében, de a teljes évet vizsgálva növekedni tudott az új állomány 2019-hez viszonyítva. Ebben a szeptemberi, valaha volt legmagasabb, 92 milliárd forintos folyósítás is segített, ősszel viszont már mérséklődött a lakáshitelek piaca.

Ez az év pedig már nem indult jól, a januári 58,8 milliárdos folyósítás a koronavírus-járvány kezdete óta a legalacsonyabb havi érték, ami tavaly januárhoz képest 21,3 milliárdos visszaesés (–26,5 százalék), 2020 decemberéhez képest pedig 12,5 milliárdos (–17,5 százalék) csökkenés. Legutóbb 2018 decemberében jegyeztek fel ennél kisebb havi folyósítást.

Januárban indult el a lakásfelújítási támogatás

Továbbra is a használt lakásokat keresik elsődlegesen a hitelfelvevők, a folyósított összeg 74,3 százalékából vásároltak használt ingatlant. Ez ugyanakkor csupán 43,7 milliárd forintot jelentett az előző havi 51,9 milliárd forinttal szemben. A használt lakásokra felvett hitelek összege ugyanis arányosan csökkent a teljes lakáshitelek folyósításával, ami igaz a legtöbb felhasználási célra.

A folyósított összeg csak a felújításra és korszerűsítésre felvett lakáshitelek esetében nem csökkent, 2,5 milliárd volt mindkét hónapban. Ebben szerepe lehetett a lakásfelújítási támogatás ösztönző erejének, bár a támogatás mellé kínált kedvezményes lakásfelújítási hitel csak februárban indult el.

Szinte mindenki fix kamatra veszi fel a lakáshitelt

Januárban már elenyésző, egy százalék alatti volt azon hitelek aránya, melyek esetében egy évnél rövidebb időre rögzítették a kamatokat. Bár két éve rohamosan csökken a változó kamatozást választók aránya, a mostani 390 milliós volumen esetében már csupán néhány tucat házról vagy lakásról beszélhetünk. A lakosság óvatosságát az is mutatja, hogy még tovább nőtt a kamatfixálás átlagos hossza, már 117 hónapra rögzítették átlagosan a kamatot az új lakáshitelt felvevők.

A kamatok nem tudtak már tovább csökkenni

A lakáshitelek átlagos évesített kamata nem változott, a januári 3,97 százalék érték megegyezett a tavaly decemberi értékkel. A lakáshitelek kamatszintje már igen alacsony szinteken tartózkodik, ahonnan egyelőre nem tudott még tovább csökkenni. Ez az átlagos THM-költségekből is látszik, hiszen 2021 januárjában 4,23 százalék volt átlagos hitelköltség mutatója, miközben decemberben 4,21 százalék.

Az átlagosnál persze jobb ajánlatot is ki lehet fogni. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint 10 éves futamidővel is elérhető 10 millió forintos lakáskölcsön 3,81 százalékos THM-mel, ha a teljes futamidőre rögzítjük a kamatokat. Így a havi törlesztőrészlet 99 972 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 003 240 forint lenne. 5 éves kamatperiódussal, tehát a futamidő felére rögzített kamatok mellett pedig ennél jóval olcsóbb, 3,26 százalékos THM-ű hitel is elérhető.

Magasabb hitelezési kedv jöhet idén

“Bár az évkezdet alacsony szintű hitelfolyósítást hozott, néhány hónapon belül felélénkülhet a lakáshitelek piaca is. Februártól vált elérhetővé a lakásfelújítási hitel, ami növelheti a felújítási célú jelzáloghitelek volumenét. Az idéntől bevezetett lakástámogatások és kedvezmények pedig megkönnyítik a lakásvásárlást azok számára, akik régóta fontolgatják a saját otthon megvásárlását vagy felújítását” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

Ilyen lehetőséget jelent az új lakások áfakedvezménye, a CSOK mellett visszaigényelhető áfa, az illetékmentesség és a lakásfelújítási támogatás is.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!