szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1931. május 1-én adták át a világ egyik leghíresebb épületét, a New York-i Empire State Buildinget.

„Az Empire State Building kilencven év alatt rengeteg rekordot tartott és megszabta a fejlődés irányát is. Most pedig egy olyan teljesen korszerűsített épület, amely mindenben megfelel a XXI. század kihívásainak” – mondta a 90. évforduló alkalmából Anthony Malkin, az épületet kezelő cég igazgatója. A New York szimbólumának számító épületet az ünnep alkalmából különleges módon világítják ki, az éjszaka folyamán szikrázó fehér fény borítja majd be a várost.

Az Empire State Building – a világ első százemeletesnél magasabb háza – negyven éven át volt a világ legmagasabb épülete. 1971-ben a később, a 2001-es New York-i terrortámadásokban lerombolt World Trade Center vette át az elsőséget.
Nem csak magasságával döntött rekordot: 1930-ban kezdték építeni, s ez azt jelenti, hogy 14 hónap alatt húzták fel a toronyházat. A több évig tartó felújítás során most az épület működtetéséhez szükséges energiát a szél szolgáltatja, s korszerűsítették az épület valamennyi biztonsági rendszerét is.

A kilencven éves épület art deco stílusban készült, az építkezésen 3400 ember dolgozott, s a tető magassága 381 méter. A 102 emeletes 209 ezer négyzetméteres alapterületének túlnyomó többségét irodák foglalják el, kilátóteraszán pedig milliók tekinthették meg a város többi nevezetességét. Az épület teljes súlya 365 ezer tonna, ebből 60 ezer tonnát tesz ki az acél. Az Empire State Buildingben 75 lift üzemel.

Egy videó a tíz évig tartó felújításról:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!