szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Lassul, de további növekedést mutat a hotel piac az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban.

Lassul, de további növekedést mutat a hotel piac az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban. A megvizsgált 37 városból húszban (54%) a befektetési volumen várhatóan növekedést fog mutatni rövidtávon, ám ha középtávon vizsgáljuk a teljesítményt a következő két évet tekintve, akkor ez a szám 30 városra (81%) nő.

 

London, Isztanbul, München és Párizs lesznek várhatóan a befektetői aktivitás fókuszpontjai 2012-ben, bár középtávon a kereskedelmi elvárások pozitívan változnak majd Stockholmban és Koppenhágában - áll a Hotel Investment Sentiment Survey, a Jones Lang LaSalle Hotel legfrissebb kiadványában, amely a befektetői hangulatot elemzi.

Mark Wynne-Smith, a Jones Lang LaSalle Hotels EMEA vezérigazgatója elmondta: “Az elmúlt hat hónapban bebizonyosodott, hogy a piaci mozgásban számos eltérés van. Az év eleje az egész régióban gazdasági fellendüléssel kecsegtetett erősödő befektetői bizalommal, ugyanakkor a második és harmadik negyedév a bizonytalanság erősödését és a széleskörú gazdasági lassulás növekvő kockázatát hozta. Ez negatív hatással volt a hotelpiaci befeketetői elvárásokra is.”

A befektetők úgy vélik, hogy a nyugat-európai városok továbbra is jobban fognak teljesíteni, mint kelet-európai szomszédaik, bár Moszkva és Varsó olyan kiemelt városok, melyek mind rövid mind középtávon jelentős növekedést fognak tapasztalni. A kelet-európai városokban a hotelpiac még mindig a fejlődés stádiumában van, melyet ideiglenesen elhalasztott a gazdasági visszaesés. A látogatottság növekedésének lehetősége és a még mindig korlátozott mértékű prémium kategóriás hotel kínálat miatt a befektetők a jövőre nézve joggal feltételeznek jelentős növekedést ezeken a piacokon.

Az Egyesült Királyságban a lassú gazdasági fellendülés és a magas infláció továbbra is hatással van a szállodák rövid- és középtávú látogatottságára, továbbá az egyesült királyságbeli vállalatok is folyamatosan szigorú ellenőrzés alatt tartják az utazási költségeiket.  Míg London továbbra is jól teljesít különleges helyzetének köszönhetően, a regionális városokban a teljesítmény gyengült.

A befektetők szándékai szempontjából a vásárlási szándék kétségkívül erősödött, és most mintegy 41,8 százalékkal egyértelműen uralják a befektetői hangulatot, ami világosan jelzi, hogy az árképzés egyre reálisabb.  Az ingatlanok megtartásának szándék gyengült, ez a jelenlegi felmérésben 28,2 százalék - ez 680 bázispont csökkenés 2011 áprilisához képest.  Az építés és eladás szándéka a harmadik és negyedik helyre került 16,2 illetve 13,8 százalékkal, mely arra utal, hogy azok, akiknek nem kell eladni, nem is teszik, mivel a legtöbb esetben nyomás alatt álló ingatlanokat kínálnak eladásra.

A MENA (Közel-Kelet ás Észak-Afrika) régióban az ‘Arab tavasz’ és politikai felfordulás továbbra is hatással van a befektetői bizalomra, ugyanakkor a hozamok körülbelül 8,9 százalékon nagyjából stabilak maradtak, és középtávon a kereskedelmi elvárások javulására számíthatunk. Különösen Doha (Katar fővárosa) fog erősen növekedni.

Wynne-Smith így összegezte: “A hozam elvárások várhatóan gyengülni fognak a régióban, de a főbb piacok, mint London és Párizs kevésbé valószínű, hogy megsínylik ezt, mivel ezen városokban számos befektető keres prémium kategóriás és másodlagos ingatlanokat megvásárlásra.  A hozamok és a másodlagos városok és ingatlanok esetében rosszabbnak tűnnek, mely a jövőbeni növekedés körüli bizonytalanságot illetve a nehéz hitelpiacot tükrözi.  A vásárlási szándék visszatérése a befektetői stratégia listák élére egy esetleges fordulópontot jelez a hotel piac számára, mivel egybeesik az értékesíthető szállodák számának jelentős növekedésével”.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle magyarországi irodájának befektetési vezetője hozzátette: „ 2011 szeptemberének végéig két luxus szálloda került eladásra Budapesten, az InterContinental Hotel és a Four Seasons. Ez a két tranzakció a teljes magyarországi befektetési volumen 22 százalékát tette ki több mint 100 millió euró értékben. Ez a volumen 2007 óta a legmagasabb szint, és reményeink szerint már azt jelzi, hogy a budapesti hotel piac sötét korszaka végetért.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!