szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Plafont szavazott meg a parlament a teljes hiteldíj mutatókhoz.

Plafont szavazott meg a parlament a teljes hiteldíj mutatókhoz. Januártól pedig a jelzáloghitelezésnél bevezetik a referencia-kamatot. Ha valakinek sürgősen pénzre van szüksége, könnyű őt belecsábítani olyan hitelbe, amiből később alig lehet kimászni. A hitelközvetítők sokszor a hitelt kérők kétségbeesett helyzetét használják ki.

Sok esetben a kölcsön teljes hiteldíj mutatója akár 65 százalék is volt. Jövő januártól már nem lehet ennyi. A parlament döntött róla, hogy maximalizálják a THM-et a személyi kölcsönök, az áruhitelek, hitelkártyák esetében. Ezekre maximum 45 százalékot kérhetnek a hitelezők. Minden más hitel esetén a plafon mértéke nem haladhatja meg a 30 százalékot.

A szabályozás a január után felvett hitelekre érvényes, viszont a régi hitelek esetében is a bankoknak júniusig fel kell ajánlaniuk a referencia-kamatra való áttérés lehetőségét.

A kormány be fogja vezetni a referencia-kamathoz való kötést, ami egy szigorú szabályozás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség a kamatoknak sem önkényes lehetőségére, a pénzintézetnek a hitel elején meg kell mondania, hogy mi az a referencia-kamat, amihez a kamatot alakítja, a kamat csak akkor változhat, ha a referencia kamat nő vagy csökken.

Januártól a jelzáloghiteleket, így például a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát is szabályozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!