A választási kampány során a sajtó egy része kötelességének érezte a magukat nemzeti-polgárinak nevező lapokban megjelenő szélsőséges írásokból való gyakori idézgetést. A gyűlölködő és/vagy ostoba gondolatok szélesebb nyilvánosság elé tárása nyilván hozzájárulhatott a választói aktivitás erősödéséhez (s így a MIÉP parlamenten kívül maradásához), de egyben olyan nézeteknek adott jelentős teret, melyek e közlések nélkül nemigen léphették volna át mikrokörnyezetük határait. Pillanatnyilag egy, a Magyar Demokratában megjelent cikk részesül az ingyenreklám fogalmát kimerítő publicitásban. Előrebocsátjuk: itt nem fog.

A MIÉP-es ifj. Hegedűs Lóránt kerületi pártlapban megjelent "kirekesztősdije" és az ATV pénteki Sajtóklubjának "lámpavasozása" nyomán kialakult polémia forgatókönyvét követve jelenleg a Magyar Demokrata múlt heti számában megjelent írás körül robbant ki hasonló vita. A recept szinte ugyanaz, mint a választások előtt: a lap megjelenését követően nem sokkal valaki kimásolja az újság internetes oldaláról a szóban forgó cikket, és elküldi barátainak, ismerőseinek egy levélben, vagy nyit egy topikot a témában valamely internetes tartalomszolgáltató fórumában. Néhány tucat hozzászólást követően a téma megjelenik a honlap szerkesztett tartalmában is, nem sokkal később pedig szinte valamennyi internetes oldal beszámol a "legújabb botrányról". Estére a hír benyomul a Magyar ATV vagy a Budapest TV valamelyik beszélgető műsorába, mondjuk a Közhangba, az Újságíróklubba vagy a Kimondva kimondatlanulba, másnap pedig már az országos lapok publicisztikái cáfolják tételesen a szóban forgó írás állításait. A polémia - tekintve az ügyről beszámoló közéleti hetilapok lassabb reagálását - hetekig is elhúzódhat, s kis utánajárás után sokszor az is kiderül, hogy a témában korábban jóval radikálisabb gondolatok is napvilágot láttak már, csak azokból - médiatámogatás hiányában - nem lett "ügy".
 
Leírni vagy kimondani egy elfogult, hamis állítást sokszor tizedannyi energiába és időbe kerül, mint tételesen és hitelesen megcáfolni. A felelősségteljes tájékoztatás érdekében talán érdemes lenne mérlegelni, hogy a társadalom szempontjából melyik út a veszélyesebb: a demokrácia védelmére hivatkozva, valójában azonban csak írnivalót keresve országos publicitást adni szélsőséges gondolatoknak, vagy nyelni egy nagyot, és a közvélemény figyelmét arra felhívni, ami arra valóban érdemes is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

A Ford a visszapillantóra bízná, hogy előre is nézzen az önvezető rendszer

A Ford a visszapillantóra bízná, hogy előre is nézzen az önvezető rendszer

Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják