Tetszett a cikk?

A választási kampány során a sajtó egy része kötelességének érezte a magukat nemzeti-polgárinak nevező lapokban megjelenő szélsőséges írásokból való gyakori idézgetést. A gyűlölködő és/vagy ostoba gondolatok szélesebb nyilvánosság elé tárása nyilván hozzájárulhatott a választói aktivitás erősödéséhez (s így a MIÉP parlamenten kívül maradásához), de egyben olyan nézeteknek adott jelentős teret, melyek e közlések nélkül nemigen léphették volna át mikrokörnyezetük határait. Pillanatnyilag egy, a Magyar Demokratában megjelent cikk részesül az ingyenreklám fogalmát kimerítő publicitásban. Előrebocsátjuk: itt nem fog.

A MIÉP-es ifj. Hegedűs Lóránt kerületi pártlapban megjelent "kirekesztősdije" és az ATV pénteki Sajtóklubjának "lámpavasozása" nyomán kialakult polémia forgatókönyvét követve jelenleg a Magyar Demokrata múlt heti számában megjelent írás körül robbant ki hasonló vita. A recept szinte ugyanaz, mint a választások előtt: a lap megjelenését követően nem sokkal valaki kimásolja az újság internetes oldaláról a szóban forgó cikket, és elküldi barátainak, ismerőseinek egy levélben, vagy nyit egy topikot a témában valamely internetes tartalomszolgáltató fórumában. Néhány tucat hozzászólást követően a téma megjelenik a honlap szerkesztett tartalmában is, nem sokkal később pedig szinte valamennyi internetes oldal beszámol a "legújabb botrányról". Estére a hír benyomul a Magyar ATV vagy a Budapest TV valamelyik beszélgető műsorába, mondjuk a Közhangba, az Újságíróklubba vagy a Kimondva kimondatlanulba, másnap pedig már az országos lapok publicisztikái cáfolják tételesen a szóban forgó írás állításait. A polémia - tekintve az ügyről beszámoló közéleti hetilapok lassabb reagálását - hetekig is elhúzódhat, s kis utánajárás után sokszor az is kiderül, hogy a témában korábban jóval radikálisabb gondolatok is napvilágot láttak már, csak azokból - médiatámogatás hiányában - nem lett "ügy".
 
Leírni vagy kimondani egy elfogult, hamis állítást sokszor tizedannyi energiába és időbe kerül, mint tételesen és hitelesen megcáfolni. A felelősségteljes tájékoztatás érdekében talán érdemes lenne mérlegelni, hogy a társadalom szempontjából melyik út a veszélyesebb: a demokrácia védelmére hivatkozva, valójában azonban csak írnivalót keresve országos publicitást adni szélsőséges gondolatoknak, vagy nyelni egy nagyot, és a közvélemény figyelmét arra felhívni, ami arra valóban érdemes is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét