Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését kéri Magyarországtól, hogy kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását – számolt be Kovács László külügyminiszter azt követően, hogy pártközi megbeszélést tartottak az ügyben. Az egyeztetésen a Fidesz nem képviseltette magát.

Kovács László elmondta, hogy a kérés szombaton érkezett. A külügyminiszter közölte, hogy a nemzetbiztonsági kabinet álláspontja szerint a légtér átengedéshez nincs szükség parlamenti határozatra, arról a kabinet saját hatáskörében is dönthet. A nemzetbiztonsági kabinet azzal indokolta álláspontját, hogy 1998 februárjában elfogadott az Országgyűlés egy határozatot, amely felhatalmazta a magyar légtér használatára azokat az országokat, amelyek az Irakkal kapcsolatos ENSZ-határozatok végrehajtása érdekében lépnek fel. "Ez pontosan az, amire a mostani amerikai és brit kérés irányul" - fűzte hozzá. Hozzátette, hogy a testület állásfoglalását a két kormánypárt teljesen, az MDF pedig lényegében támogatta.
Kovács László rámutatott arra, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kérését a nemzetbiztonsági kabinet támogatólag terjeszti a kormány vasárnap délutáni informális ülése elé. Az egyeztetésen Kovács László elmondta azt is, hogy a NATO-, illetve az EU-tagállamok, valamint a csatlakozni vágyó országok közül csak Görögország és Szlovénia tagadta meg a légtere átengedésére vonatkozó kérés teljesítését. Kovács szerint a nemzetbiztonsági kabinet ezt a tényt is figyelembe vette, amikor úgy döntött, hogy a kérést támogatólag terjeszti a kabinet elé.
Kovács László leszögezte: az iraki kérdés kapcsán a magyar kormány álláspontja összhangban van az Európai Unió februári csúcsértekezletén kialakított közös állásponttal. Kovács kifejtette, hogy Magyarország a békés megoldás érdekében a minél szélesebb körű összefogást és nyomásgyakorlást szorgalmazza. "A magyar álláspont szerint a háború még most sem elkerülhetetlen, az erőt, a katonai kényszert csak végső megoldásként tartjuk elfogadhatónak" - mondta. Kovács László úgy vélte: ha a kormány a légtér átengedése mellett dönt, az nem az iraki háborúban való magyar részvételt jelenti. A külügyminiszter leszögezte, hogy magyar katona nem megy Irakba, nem vesz részt egy esetleges háborúban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!