Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését kéri Magyarországtól, hogy kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását – számolt be Kovács László külügyminiszter azt követően, hogy pártközi megbeszélést tartottak az ügyben. Az egyeztetésen a Fidesz nem képviseltette magát.

Kovács László elmondta, hogy a kérés szombaton érkezett. A külügyminiszter közölte, hogy a nemzetbiztonsági kabinet álláspontja szerint a légtér átengedéshez nincs szükség parlamenti határozatra, arról a kabinet saját hatáskörében is dönthet. A nemzetbiztonsági kabinet azzal indokolta álláspontját, hogy 1998 februárjában elfogadott az Országgyűlés egy határozatot, amely felhatalmazta a magyar légtér használatára azokat az országokat, amelyek az Irakkal kapcsolatos ENSZ-határozatok végrehajtása érdekében lépnek fel. "Ez pontosan az, amire a mostani amerikai és brit kérés irányul" - fűzte hozzá. Hozzátette, hogy a testület állásfoglalását a két kormánypárt teljesen, az MDF pedig lényegében támogatta.
Kovács László rámutatott arra, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kérését a nemzetbiztonsági kabinet támogatólag terjeszti a kormány vasárnap délutáni informális ülése elé. Az egyeztetésen Kovács László elmondta azt is, hogy a NATO-, illetve az EU-tagállamok, valamint a csatlakozni vágyó országok közül csak Görögország és Szlovénia tagadta meg a légtere átengedésére vonatkozó kérés teljesítését. Kovács szerint a nemzetbiztonsági kabinet ezt a tényt is figyelembe vette, amikor úgy döntött, hogy a kérést támogatólag terjeszti a kabinet elé.
Kovács László leszögezte: az iraki kérdés kapcsán a magyar kormány álláspontja összhangban van az Európai Unió februári csúcsértekezletén kialakított közös állásponttal. Kovács kifejtette, hogy Magyarország a békés megoldás érdekében a minél szélesebb körű összefogást és nyomásgyakorlást szorgalmazza. "A magyar álláspont szerint a háború még most sem elkerülhetetlen, az erőt, a katonai kényszert csak végső megoldásként tartjuk elfogadhatónak" - mondta. Kovács László úgy vélte: ha a kormány a légtér átengedése mellett dönt, az nem az iraki háborúban való magyar részvételt jelenti. A külügyminiszter leszögezte, hogy magyar katona nem megy Irakba, nem vesz részt egy esetleges háborúban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat