A rendőrség az iraki válság miatt megerősíti a Ferihegyi repülőtéret, egyes közlekedési csomópontokat, középületeket, a MOL Rt.-t, a Paksi Atomerőművet, valamint a válságban érintett országok diplomáciai képviseleteit.

Garamvölgyi László, keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta: Salgó László országos rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági kabinet előtt beszámolt arról, milyen intézkedéseket tesz a rendőrség az iraki válsággal kapcsolatban. Garamvölgyi László,az ORFK kommunikációs igazgatója kedden ismertette az intézkedési tervet: az első fokozat a háború kitörésekor lép életbe, a második fokozat - amely a tartalékokról, így a Készenléti Rendőrség bevetéséről rendelkezik - pedig akkor, ha a kormány vagy a nemzetbiztonsági kabinet szükségesnek látja. Az első fokozat tulajdonképpen a korábban elkészített tervek fokozatos életbeléptetését jelenti, amelyet már megkezdett az ORFK.
A háború kitörésekor fog felállni az ORFK-n az országos, a megyei és a helyi kapitányságokra kirótt feladatokat koordináló csúcsszerv. Szólt arról is: Salgó László folyamatosan beszámol és értékeli a helyzetet a nemzetbiztonsági kabinet előtt, amely ennek függvényében dönt a második fokozat bevezetéséről. Az első fokozat az objektumok megerősítését helyezi előtérbe, ennek Garamvölgyi László szerint lesznek látható, az állampolgárok által is tapasztalható jelei, mind az objektumok környékén, a mind élő erőben, mind technikában fokozott biztosítás. Az iraki válságban érintett országok épületein túl a stratégiai - szállítási, hírközlési és energiaipari - vállalatok védelmét is megerősíti a rendőrség; így fokozottabban védik például a paksi atomerőművet és a Mol Rt.-t. - Kiemelt a közlekedési csomópontok közül a Ferihegyi repülőtér, ahol a repülőtér biztonságának megerősítése mellett fokozottan ellenőrizzük a térségből érkezőket - tette hozzá Garamvölgyi László. Elmondta: a Ferihegyre vezető úton egyelőre nem állít fel ellenőrző-áteresztő pontokat a rendőrség, mint tette ezt 2001. szeptember 11-ét követően. Garamvölgyi László a nem látható intézkedések között megemlítette a társszervekkel - határőrséggel, honvédséggel, titkosszolgálatokkal - való szorosabb együttműködést és azt, hogy az ORFK bűnügyi szolgálata is megelőző jellegű feladatokat kapott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen