Tetszett a cikk?

A rendőrség az iraki válság miatt megerősíti a Ferihegyi repülőtéret, egyes közlekedési csomópontokat, középületeket, a MOL Rt.-t, a Paksi Atomerőművet, valamint a válságban érintett országok diplomáciai képviseleteit.

Garamvölgyi László, keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta: Salgó László országos rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági kabinet előtt beszámolt arról, milyen intézkedéseket tesz a rendőrség az iraki válsággal kapcsolatban. Garamvölgyi László,az ORFK kommunikációs igazgatója kedden ismertette az intézkedési tervet: az első fokozat a háború kitörésekor lép életbe, a második fokozat - amely a tartalékokról, így a Készenléti Rendőrség bevetéséről rendelkezik - pedig akkor, ha a kormány vagy a nemzetbiztonsági kabinet szükségesnek látja. Az első fokozat tulajdonképpen a korábban elkészített tervek fokozatos életbeléptetését jelenti, amelyet már megkezdett az ORFK.
A háború kitörésekor fog felállni az ORFK-n az országos, a megyei és a helyi kapitányságokra kirótt feladatokat koordináló csúcsszerv. Szólt arról is: Salgó László folyamatosan beszámol és értékeli a helyzetet a nemzetbiztonsági kabinet előtt, amely ennek függvényében dönt a második fokozat bevezetéséről. Az első fokozat az objektumok megerősítését helyezi előtérbe, ennek Garamvölgyi László szerint lesznek látható, az állampolgárok által is tapasztalható jelei, mind az objektumok környékén, a mind élő erőben, mind technikában fokozott biztosítás. Az iraki válságban érintett országok épületein túl a stratégiai - szállítási, hírközlési és energiaipari - vállalatok védelmét is megerősíti a rendőrség; így fokozottabban védik például a paksi atomerőművet és a Mol Rt.-t. - Kiemelt a közlekedési csomópontok közül a Ferihegyi repülőtér, ahol a repülőtér biztonságának megerősítése mellett fokozottan ellenőrizzük a térségből érkezőket - tette hozzá Garamvölgyi László. Elmondta: a Ferihegyre vezető úton egyelőre nem állít fel ellenőrző-áteresztő pontokat a rendőrség, mint tette ezt 2001. szeptember 11-ét követően. Garamvölgyi László a nem látható intézkedések között megemlítette a társszervekkel - határőrséggel, honvédséggel, titkosszolgálatokkal - való szorosabb együttműködést és azt, hogy az ORFK bűnügyi szolgálata is megelőző jellegű feladatokat kapott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!