Tetszett a cikk?

Kovács László MSZP-elnök szerint semmilyen alapja nincs Németh Zsolt, a Fidesz alelnöke értesülésének, miszerint előrehozott választásokra készül az MSZP. Németh még hétfőn, Debrecenben beszélt arról, hogy a Fidesz bizalmas információi szerint a szocialistákat foglalkoztatja egy 2004 őszére előrehozott országgyűlési választás gondolata.

Németh Zsolt tegnap arról beszált, hogy a szocialisták abban az esetben fontolgatják az előrehozott választásokat, ha az április 12-i népszavazáson jelentős mértékű lesz az EU-csatlakozás támogatottsága, s a jövő évi európai parlamenti választásokon is sikerrel szerepelnek. Megítélése szerint rövid távon a csatlakozás hozhat sikert a jelenlegi kormányzó erőknek, már csak azért is, "mert az MSZP illúziókat terjeszt, amikor kritikátlanul próbálja bódítani híveit az EU-ba".
Az MSZP nem készül időközi választásokra, sőt nem is foglalkozik ennek a gondolatával - jelentette ki Kovács László, a szocialista párt elnöke, külügyminiszter, felidézve: korábban az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás kapcsán vetődött fel az előrehozott választások lehetősége. Néhány héttel később Medgyessy Péter fogalmazta meg azt a lehetőséget, hogy az uniós csatlakozás után esetleg új felhatalmazást kér a kormány a választóktól. Ezek után vetették el az előre hozott választások tervét - emlékeztetett Kovács, aki szerint a Fidesz alelnökének kijelentéséből az MSZP számára kedvező közvélemény-kutatási adatok keltette aggodalom tükröződik.
Kovács kérdésre válaszolva kifejtette: a csatlakozás ellenzőit "a tudatlanság, a nacionalista gőg, illetve belpolitikai számítás" motiválja. Ez utóbbi jellemzésére Kovács László felidézte Orbán Viktor egyik parlamentben elhangzott kijelentését, amelyben a volt miniszterelnök kifogásolta, hogy az EU országjelentést készít Magyarországról, miközben Magyarország nem készít az EU-ról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!