Tetszett a cikk?

A rákospalotai szemétégetővel kapcsolatos bírósági ítélet miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál az újpesti önkormányzat, amiért a Fővárosi Bíróság még egy évig engedélyezte a létesítmény működését.

Budapest IV. kerületének önkormányzata korábban azért perelte be a XV. kerületben működő szemétégetőt üzemeltető Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot, mert szerintük az égetőmű füstje Újpestet szennyezi. A környezetszennyezés által elkövetett birtokháborítást már a IV. Kerületi Bíróságon meghozott első fokú ítélet is kimondta. A Fővárosi Bíróság keddi ítéletében még egy évig engedélyezte a szemétégető működését, mert szerinte túlzottan rövid a birtokháborítás megszüntetésére első fokon kiszabott 2003. március 31-ei határidő.
Derce Tamás IV. kerületi polgármester szerint érthetetlen, a Fővárosi Bíróság miért engedélyezte további egy évig a működést, miközben az égetőmű az ítélet szerint is jogsértően, birtokháborító módon működik. A polgármester szerint egy jogállamban a jogsértő állapotot a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Derce emlékeztetett rá: a környezetvédelmi főfelügyelőség másodfokú határozata arról rendelkezett, hogy 2003. március 31-vel le kell állítani az égetőt környezetszennyezése miatt. Szerinte ezt a 2001-ben hozott határozatát a főfelügyelőség jogszerűen nem változtathatja meg, mivel a törvény szerint erre csak a határozathozatalt követő egy éven belül van lehetősége. Abban az esetben pedig, ha újból elsőfokú környezetvédelmi eljárás indul, s az engedélyezné az égetést, fellebbezést nyújtanak be, amelynek jogerős bírósági eldöntéséig nem üzemelhet az égető – figyelmeztetett a polgármester.
Bándhidy János, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. rákospalotai szemétégetőjének főmérnöke ugyanakkor közölte: a bírósági ítélet lehetővé teszi, hogy az égetőmű jövő év áprilisáig tovább működjön. A hulladékégetést akkor indítják újra, ha - reményeik szerint jövő héten - megkapják a környezetvédelmi hatóság engedélyét, amit tavaly decemberben megkértek. Ennek birtokában az égetőmű három napon belül újraindulhat - közölte Bándhidy. A főmérnök úgy tudja: elképzelhető, hogy a társaság vezetése is a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, mivel az ítélet több részét is vitatja a társaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!