A rákospalotai szemétégetővel kapcsolatos bírósági ítélet miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál az újpesti önkormányzat, amiért a Fővárosi Bíróság még egy évig engedélyezte a létesítmény működését.

Budapest IV. kerületének önkormányzata korábban azért perelte be a XV. kerületben működő szemétégetőt üzemeltető Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot, mert szerintük az égetőmű füstje Újpestet szennyezi. A környezetszennyezés által elkövetett birtokháborítást már a IV. Kerületi Bíróságon meghozott első fokú ítélet is kimondta. A Fővárosi Bíróság keddi ítéletében még egy évig engedélyezte a szemétégető működését, mert szerinte túlzottan rövid a birtokháborítás megszüntetésére első fokon kiszabott 2003. március 31-ei határidő.
Derce Tamás IV. kerületi polgármester szerint érthetetlen, a Fővárosi Bíróság miért engedélyezte további egy évig a működést, miközben az égetőmű az ítélet szerint is jogsértően, birtokháborító módon működik. A polgármester szerint egy jogállamban a jogsértő állapotot a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Derce emlékeztetett rá: a környezetvédelmi főfelügyelőség másodfokú határozata arról rendelkezett, hogy 2003. március 31-vel le kell állítani az égetőt környezetszennyezése miatt. Szerinte ezt a 2001-ben hozott határozatát a főfelügyelőség jogszerűen nem változtathatja meg, mivel a törvény szerint erre csak a határozathozatalt követő egy éven belül van lehetősége. Abban az esetben pedig, ha újból elsőfokú környezetvédelmi eljárás indul, s az engedélyezné az égetést, fellebbezést nyújtanak be, amelynek jogerős bírósági eldöntéséig nem üzemelhet az égető – figyelmeztetett a polgármester.
Bándhidy János, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. rákospalotai szemétégetőjének főmérnöke ugyanakkor közölte: a bírósági ítélet lehetővé teszi, hogy az égetőmű jövő év áprilisáig tovább működjön. A hulladékégetést akkor indítják újra, ha - reményeik szerint jövő héten - megkapják a környezetvédelmi hatóság engedélyét, amit tavaly decemberben megkértek. Ennek birtokában az égetőmű három napon belül újraindulhat - közölte Bándhidy. A főmérnök úgy tudja: elképzelhető, hogy a társaság vezetése is a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, mivel az ítélet több részét is vitatja a társaság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában