Tetszett a cikk?

A földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, míg az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-én. Október 1-jétől - a tömbtarifarendszer bevezetésével - a fogyasztó háztartások 53 százalékában 6 százalékra mérséklik az emelést.

A gázár emeléséről az idén januárban döntöttek, azzal, hogy csak a fűtési szezon végén, azaz május 15-ével emelik meg a gázárakat. A lakosságnak ugyanakkor csak október 1-jéig, vagyis az újabb fűtési szezon előtt kell a 12 százalékkal magasabb gázárat fizetnie, mivel a gazdasági minisztérium tervei szerint október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.
Az első tömb az a kör, amelyben a fogyasztás nem haladja meg az 1500 köbmétert évente - a fogyasztó háztartások 53 százaléka ide tartozik, s itt a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. A második tömbbe az 1500-3000 köbméter közötti fogyasztók tartoznak, akik számára az áremelés mértéke 8 százalék lesz. A 3000 köbméter fölötti fogyasztókat a kompenzáció már nem érinti, így azoknál a 12 százalékos áremelés érvényesül. A háztartások mindössze 10 százaléka kerül a harmadik tömbbe, ahol az éves fogyasztás eléri vagy meghaladja a 3000 köbmétert.
A magyar háztartások átlagos éves fogyasztása 2000 köbméter. A kompenzációt úgy kell számolni, hogy 1500 köbméteres fogyasztásig minden esetben 6 százalékkal kell többet fizetnie a lakosságnak, az e fölötti gázmennyiség ára pedig a meghatározott sávoknak megfelelően kerül többe. Így az átlagos fogyasztás esetén 1500 köbméterig 6 százalékos, 500 köbméternél pedig 8 százalékos drágulással kell számolni októbertől.
A lakossági kompenzációra az új gáztörvény ad majd lehetőséget, a részleteket azonban rendeletben szabályozzák, az új törvény parlamenti elfogadását követően. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!