Személyiségi jogi pert indít Magyar Bálint oktatási miniszter Répássy Róbert fideszes képviselő ellen, aki kedden Medgyessy Péter kormányfővel levélben közölte: a miniszterre "a korrupció gyanújának árnyéka vetül, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó gyanús ügyek kivizsgálásra, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat". Répássy szerint négy, a közbeszerzés előkészítésért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására luxusnyaraláson vett részt a hét végén.

Az Oktatási Minisztérium informatikai miniszteri biztosa, Koltai Péter cáfolta a képviselő kijelentését, és azt mondta, a Sulinet program fővállalkozója, az Elender Kft. hétvégére szóló meghívásának elfogadása "nem volt szerencsés", de a meghívást elfogadók egyike sem vesz részt az új közbeszerzés dokumentációjának elkészítésében. A tárcánál a hasonló esetek elkerülése érdekében szabályozni kívánják, hogy a minisztérium munkatársai a jövőben ne fogadhassák el a potenciálisan üzleti viszonyba kerülő cégek hasonló meghívásait.
Répássy Róbert szerint botrányt kavart, amikor az OM 2,5 milliárd forintért kívánt számítástechnikai eszközöket vásároltatni felsőoktatási intézményekkel előre meghatározott szállítóktól. Koltai Péter erről azt mondta: a beszerzéseket az egyetemek bonyolították, a tárca által kiküldött megrendelőlap csak javaslat volt, és a javasolt beszállítók mindegyike a listaárhoz képest kedvezőbb áron kínálta a termékeket, így nem igaz az az állítás sem, hogy azok drágábbak lettek volna.
Répássy Róbert szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság a Sulinet-tender átmeneti, 10 hónapos szolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásának eredményét versenyellenesnek ítélte, mert nem biztosított kellő időt a szolgáltatóknak a teljesítésre. Az OM képviselője szerint az eljárás nyílt, tárgyalásos típusú volt, amelyben a felek szabadon alakíthatták a szerződéses feltételeket, így az eredetileg megadott határidő későbbire is módosulhatott volna, és bármely ajánlattevőnek egyenlő esélye volt.
Répássy szerint a tárca a júniusban kiírt Közháló-Sulinet közbeszerzés lezárásáig meghosszabbította a korábban hatályos szerződést, amely napi egymillió forint veszteséget okoz az államnak. A tárca szerint a szerződés meghosszabbítására annak tartalma és a jogszabályok alapján is lehetőség volt; a jelenlegi szolgáltatás pedig egy forinttal sem kerül többe, mint a Fidesz idején rögzített szerződésben foglaltak.
A fideszes képviselő miniszterelnökhöz intézett levelében azt írja, az OM informatikusai egy novemberi jegyzőkönyvben már megmondták, ki fogja nyerni a Sulinet-hálózat kiépítésére szóló közbeszerzési eljárást. Az OM szerint ez csupán arra vonatkozott, hogy miután egy új, 5-8 ezer végpontot magában foglaló Sulinet és Közháló-hálózat megtervezése és kiépítése hosszú folyamat, ezért egy átmeneti, 10 hónapos időszakra külön közbeszerzési eljárást kellett kiírni a jelenlegi rendszer folyamatos működésének biztosítására.
Az ellenzéki képviselő szerint a Cisco informatikai világcég fizette a minisztérium vezetésének amerikai utazását, amelyen 70 millió forintos üzlet köttetett; Koltai Péter szerint a mexikói hivatalos utat nem a Cisco fizette, hanem a minisztérium, s nem hiteles a Fidesz értetlenkedése a Cisco-val való együttműködésről, hiszen az éppen a Fidesz irányította OM kezdeményezésére indult el két évvel ezelőtt, és ennek az együttműködésnek a folytatásaként írták alá a tananyag további moduljainak lokalizációjáról szóló szerződést.
Az informatikai miniszteri biztos elismerte, hogy a Fidesz által felsorolt és "megtévesztő módon tálalt ügyek közül nagyon sokban adminisztratív és közigazgatási hibákról van szó", de nem tisztességtelen eljárásról; az esetekből fakadó konzekvenciákat a miniszter levonta.
Répássy Róbert szerint "szomorú, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter nem tartotta fontosnak, hogy személyesen reagáljon a Sulinettel kapcsolatban elhangzott súlyos tényekre". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával