Diszkók helyett minisztériumi íróasztalfiókok adnak teret annak a drogmegelőzési programnak, amelyet két éve a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) dolgozott ki. A több nyugat-európai országban hatékonyan működő programot Magyarországon nem tudják bevezetni; a tárca szerint erről a diszkók üzemeltetői tehetnek. Ön szerint elősegítené-e a drogproglémák megoldását a program?

Egy tucat országos hírű szórakozóhely a tagja annak a civil szervezetnek, amely - a GYISM (egykoron ISM) bábáskodása mellett - azért jött létre, hogy megvalósítsa a Biztonságos Szórakozóhely nevű programot. A Hollandiában és több nyugat-európai országban sikeresen alkalmazott csomag lényege, hogy a szórakozóhelyek megfelelnek a minisztérium által összeállított követelményrendszernek, s így csökkentik, illetve megelőzik a diszkókban előforduló droghasználatot. A 12 pontban összefoglalt elvárások között az elsősegélynyújtás, a pihenésre alkalmas ún. chill-out szobák kialakítása és a látogatók csomagjainak átvizsgálása éppúgy szerepel, mint az, hogy a szórakozóhelyek biztosítsanak külön helyiséget a drogok veszélyeit ismertető szakembereknek.
Dacára annak, hogy a diszkókat tömörítő civil szervezet már megalakult és a témában a múlt hónapban konferenciát is rendeztek, a két éve kidolgozott programból a gyakorlatban nem lett semmi; a minisztérium ugyanis – egy diszkó kivételével - nem tudta az ügyben érdekeltté tenni a szórakozóhelyeket. A tárca azzal próbálta megnyerni a diszkók tulajdonosait, hogy együttműködésük esetén csökkenhetnének a rendőrségi razziák, illetve a diszkók jobb kapcsolatot ápolhatnának az önkormányzatokkal, ennélfogva a hosszabb távú működésük is biztosítva lenne.
Csakhogy, noha a razziákkal a minisztérium az éjszakai élet gyenge pontjára tapintott rá, mire a tervet a gyakorlatban kellett volna alkalmazni, a rendőrség már visszavonulót fújt, s a korábbi évekhez képest jelenleg jóval kevesebb meglepetésszerű ellenőrzést hajt végre. Persze a klubok passzivitásában az anyagi szempont sem mellékes: a 12 pont között számos olyan követelmény is van (pl. külön helyiség kialakítása), amelyhez a tulajdonosoknak a zsebükbe kell nyúlniuk. A minisztérium ugyanis - profitorientált cégekről lévén szó - nem ad anyagi támogatást, csak a katalizátor szerepét tölti be. Néhány, a programtól mereven elzárkózó diszkós szerint klubjuk hitelét is veszélyeztethetné, ha csatlakoznának a kezdeményezéshez, mert így a szórakozóhely azt a benyomást keltené, hogy valami nincs rendben körülötte. Topolánszky Ákos, a GYISM helyettes államtitkára nem kívánta kommentálni a hvg.hu felvetését, hogy az éjszakai klubok érdektelensége mögött esetleg a szórakozóhelyeket és a drogpiacot felosztó szervezett bűnözői körök állnak.
A fősodorhoz tartozó zenei stílusokban (house, rave, techno) utazó éjszakai szórakozóhelyek közül csak a siófóki Palace Dance Club nyitott teljes mértékig a drogprogramra, az underground stílusú partikat szervezők, ha nem is a tárca programját, de a magánszervezetként működő Kék Pont Drogkonzultációs Központ partiszervizeit nagyon is hajlamosak igénybe venni - tájékoztatta a hvg.hu-t Dávid Ferenc, a központ egyik vezetője. Ezzel a szolgáltatással a Kék Pont helyszínen dolgozó munkatársai csökkenteni tudják a droghasználat okozta veszélyeket, például úgy, hogy ingyen osztogatnak ivóvizet a kábítószer miatt több folyadékot igénylő fiataloknak. Az együttműködés ebben az esetben azért is jobb, mert az underground bulikat főleg szabadban tartják, ellentétben az épületen belül működő diszkókkal, ahol a segítségnyújtók csak útban lennének.
Ön hogyan venné rá a diszkókat az együttműködésre?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak