A fővárosban 34,5 Celsius fokot mértek csütörtökön 13 órakor; az eddigi rekord 34,3 fok volt, amit 1937. június 12-én regisztráltak. Jelentős lehűlés csak a jövő hét végére várható.

Magyarország területén átlagosan 27-35 Celsius fokot mértek csütörtök délben. A legmagasabb hőmérsékletet a főváros területén, a legalacsonyabbat az ország északi részén mérték - közölte Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. Az abszolút melegrekord 2000. június 21-én volt, amikor 41,7 fokot mértek Békéscsabán.
A kánikula miatt országosan húsz, Budapesten pedig közel harminc százalékkal többször riasztották az utóbbi napokban a mentőket, mint egy átlagos napon; sok a közúti baleset, az ájulásos rosszullét és a vízi tragédia. A fővárosban egy átlagos napon a segélykérő vonalakon érkező riasztások száma 300 alatt van, azonban az elmúlt napokban elérte a 480-at, s ez egyértelműen a nyári kánikulával hozható összefüggésbe - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-nek. A mentőautók a szokásos kapacitással kénytelenek ellátni feladataikat; az autókban nem működik klímaberendezés, s a mentősök kapnak ugyan ásványvizet, de az a kocsiban hamar felmelegszik.
A Balkán országaiban nyolc halálos áldozata van a hőhullámnak: a horvátországi Eszéken öten, Szerbiában hárman haltak meg a hőség miatt. Szerte a térségben a hőmérséklet csütörtökön megközelítette a negyven fokot: Belgrádban 37, a montenegrói Podgoricában és a macedón fővárosban, Szkopjéban 39 fokot mértek. A forróság Horvátországban is mindenütt meghaladta a 34 fokot. Albániában június első 10 napjában a hőmérséklet öt fokkal volt magasabb az elmúlt 50 év átlagánál.
A Fővárosi Vízművek közleménye szerint szerdán 841 ezer 914 köbméterrel megdőlt az idei vízfogyasztási rekord. Ez megközelíti a tavaly júliusban mért 850 ezer köbméteres csúcsfogyasztást, ám nem kell vízkorlátozásra, vagy locsolási tilalomra számítani. A közterületfenntartó vállalat 32-37 gépe éjjel-nappal, kétszer 12 órás műszakokban napi kétezer köbméter vízzel hűti az aszfaltot és a villamosvágányokat Budapesten. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt