Tetszett a cikk?

A fővárosban 34,5 Celsius fokot mértek csütörtökön 13 órakor; az eddigi rekord 34,3 fok volt, amit 1937. június 12-én regisztráltak. Jelentős lehűlés csak a jövő hét végére várható.

Magyarország területén átlagosan 27-35 Celsius fokot mértek csütörtök délben. A legmagasabb hőmérsékletet a főváros területén, a legalacsonyabbat az ország északi részén mérték - közölte Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. Az abszolút melegrekord 2000. június 21-én volt, amikor 41,7 fokot mértek Békéscsabán.
A kánikula miatt országosan húsz, Budapesten pedig közel harminc százalékkal többször riasztották az utóbbi napokban a mentőket, mint egy átlagos napon; sok a közúti baleset, az ájulásos rosszullét és a vízi tragédia. A fővárosban egy átlagos napon a segélykérő vonalakon érkező riasztások száma 300 alatt van, azonban az elmúlt napokban elérte a 480-at, s ez egyértelműen a nyári kánikulával hozható összefüggésbe - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-nek. A mentőautók a szokásos kapacitással kénytelenek ellátni feladataikat; az autókban nem működik klímaberendezés, s a mentősök kapnak ugyan ásványvizet, de az a kocsiban hamar felmelegszik.
A Balkán országaiban nyolc halálos áldozata van a hőhullámnak: a horvátországi Eszéken öten, Szerbiában hárman haltak meg a hőség miatt. Szerte a térségben a hőmérséklet csütörtökön megközelítette a negyven fokot: Belgrádban 37, a montenegrói Podgoricában és a macedón fővárosban, Szkopjéban 39 fokot mértek. A forróság Horvátországban is mindenütt meghaladta a 34 fokot. Albániában június első 10 napjában a hőmérséklet öt fokkal volt magasabb az elmúlt 50 év átlagánál.
A Fővárosi Vízművek közleménye szerint szerdán 841 ezer 914 köbméterrel megdőlt az idei vízfogyasztási rekord. Ez megközelíti a tavaly júliusban mért 850 ezer köbméteres csúcsfogyasztást, ám nem kell vízkorlátozásra, vagy locsolási tilalomra számítani. A közterületfenntartó vállalat 32-37 gépe éjjel-nappal, kétszer 12 órás műszakokban napi kétezer köbméter vízzel hűti az aszfaltot és a villamosvágányokat Budapesten. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna