Nem követett el szabálysértést a tizennégy Greenpeace-aktivista, akiknek a felelősségre vonását a rendőrség kezdeményezte a Paksi Atomerőműnél csütörtökön történt demonstráció miatt - döntött hétfőn a Paksi Városi Bíróság. Mivel a demonstráció nem közterületen zajlott, a bíróság szabálysértés hiányában megszüntette az eljárást.

A bizonyítási eljárás során, védői indítványra, a bíróság kikérte a paksi földhivataltól a demonstráció helyszínére vonatkozó tulajdoni lapot és térképet, amely egyértelművé tette, hogy nem közterületről, hanem a Paksi Atomerőmű Rt. tulajdonába tartozó üzemi területről van szó. A rendzavarás szabálysértése, azaz a kirívóan közösségellenes magatartás, a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, a gyülekezési törvény megsértése csak közterületen valósulhatott volna meg.
Bírósági eljárás csak abban az esetben folytatható le, ha a szabálysértés minden tényállási eleme megvalósul - mondta indoklásában Vincze Zoltán, az eljárást vezető bíró. Márpedig a kérdéses terület, ahol a tíz külföldi és négy magyar fiatal az atomerőmű élettartam-hosszabbítása miatt tiltakozását kifejezte, nem esik a közterület, nyilvános terület fogalma alá; ezt a védelem által benyújtott felvételen látható, az engedély nélküli belépést tiltó tábla is jelzi - állapította meg a bíróság, amely nem vitatta, hogy a megmozdulás alkalmas volt riadalom, nemtetszés kiváltására, valamint hogy bizonyos szabálytalanságok is megállapíthatók, ezekkel azonban az említettek miatt a bíróság nem kívánt érdemben foglalkozni.
A határozat kihirdetését követően a bíró átadta a bűnjelként lefoglalt tárgyakat (láncokat, bilincseket) az aktivisták jogi képviselőjének, a tíz külföldi fiatalnak pedig az útlevelét. Az érintettek az eljárás mielőbbi befejezése érdekében lemondtak a felmerülő költségeik megtérítéséről.
Tompos Judith, az aktivisták ügyvédje a pénteken garázdaságért elítélt hat aktivista ügyében nem kívánja visszavonni a fellebbezést, hanem kérelemmel fordul a bírósághoz: hozzon egy kiegészítő végzésben döntést arról, hogy az öt külföldi elítélt, biztosíték letétbe helyezése fejében, visszakapja útlevelét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban