Tetszett a cikk?

Nem követett el szabálysértést a tizennégy Greenpeace-aktivista, akiknek a felelősségre vonását a rendőrség kezdeményezte a Paksi Atomerőműnél csütörtökön történt demonstráció miatt - döntött hétfőn a Paksi Városi Bíróság. Mivel a demonstráció nem közterületen zajlott, a bíróság szabálysértés hiányában megszüntette az eljárást.

A bizonyítási eljárás során, védői indítványra, a bíróság kikérte a paksi földhivataltól a demonstráció helyszínére vonatkozó tulajdoni lapot és térképet, amely egyértelművé tette, hogy nem közterületről, hanem a Paksi Atomerőmű Rt. tulajdonába tartozó üzemi területről van szó. A rendzavarás szabálysértése, azaz a kirívóan közösségellenes magatartás, a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, a gyülekezési törvény megsértése csak közterületen valósulhatott volna meg.
Bírósági eljárás csak abban az esetben folytatható le, ha a szabálysértés minden tényállási eleme megvalósul - mondta indoklásában Vincze Zoltán, az eljárást vezető bíró. Márpedig a kérdéses terület, ahol a tíz külföldi és négy magyar fiatal az atomerőmű élettartam-hosszabbítása miatt tiltakozását kifejezte, nem esik a közterület, nyilvános terület fogalma alá; ezt a védelem által benyújtott felvételen látható, az engedély nélküli belépést tiltó tábla is jelzi - állapította meg a bíróság, amely nem vitatta, hogy a megmozdulás alkalmas volt riadalom, nemtetszés kiváltására, valamint hogy bizonyos szabálytalanságok is megállapíthatók, ezekkel azonban az említettek miatt a bíróság nem kívánt érdemben foglalkozni.
A határozat kihirdetését követően a bíró átadta a bűnjelként lefoglalt tárgyakat (láncokat, bilincseket) az aktivisták jogi képviselőjének, a tíz külföldi fiatalnak pedig az útlevelét. Az érintettek az eljárás mielőbbi befejezése érdekében lemondtak a felmerülő költségeik megtérítéséről.
Tompos Judith, az aktivisták ügyvédje a pénteken garázdaságért elítélt hat aktivista ügyében nem kívánja visszavonni a fellebbezést, hanem kérelemmel fordul a bírósághoz: hozzon egy kiegészítő végzésben döntést arról, hogy az öt külföldi elítélt, biztosíték letétbe helyezése fejében, visszakapja útlevelét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem