Tetszett a cikk?

Ötvenhárom vádlott ellen nyújtott be csaknem száz oldalas vádiratot a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz a vecsési számlagyár néven elhíresült ügyben. A vádirat szerint a vádlottak Horánszki Péter és Tokics Péter irányításával 1997-től valótlan adatokkal cégeket alapítottak és működtettek, amivel nagyszabású adócsalássorozatot tettek lehetővé.

Az egész országra kiterjedő céghálózatot arra használták, hogy jutalékért hamis számlákat bocsássanak ki, melyeket ténylegesen működő, valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltettek a könyvelésükben- – mondta el Ihász Sándor osztályvezető ügyész, a kiemelt ügyek osztályának vezetője. A fiktív számlák mögött nem volt teljesítés, munkavégzés: ezt költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és ezzel adófizetési kötelezettségüket csökkenthették.
A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják a fiktív cégek alapításához, működtetéséhez. A számlakibocsátó cégekben a vád szerint a tényleges ellenőrzést Horánszki Péter, Tokics Péter és társaik gyakorolták. A vádlottak padjára kerültek a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen: csalással, adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja őket az ügyészség. Bűnösségük esetén halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújthatók.
Ezúttal csak azoknak a személyeknek az ügyében emeltek vádat, akiknél a büntetőeljárási törvénynek a nyomozás gyanúsítástól számított két éven belül történő befejezésére vonatkozó, kedden hatályba lépő módosítása miatt most kellett érdemi döntést hozni - közölte Ihász. Ugyanakkor további húsz cég ügyében tovább folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, és több tucatnyian is lehetnek azok is, akiknél a többi vádlotthoz képes viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szünteti meg az eljárást az ügyészség.
A "vecsési számlagyár" ügyében 2000 szeptemberében rendelt el nyomozást az APEH Központi Bűnügyi Igazgatósága szervezetten, bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás alapos gyanúja miatt. Az ügy a 2002-es országgyűlési választások előtt kapott nagy nyilvánosságot. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ugyanis még 2001 augusztus 24-én előzetes letartóztatásba helyezte Balázsi Tamás akkori vecsési MSZP-elnököt, akit azonban 2002 április 23-án szabadlábra helyeztek. Sajtóhírek szerint a vecsési számlagyár ügyében összesen több százmillió forintnyi adót titkoltak el az elkövetők a hatóságok elől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét