Ötvenhárom vádlott ellen nyújtott be csaknem száz oldalas vádiratot a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz a vecsési számlagyár néven elhíresült ügyben. A vádirat szerint a vádlottak Horánszki Péter és Tokics Péter irányításával 1997-től valótlan adatokkal cégeket alapítottak és működtettek, amivel nagyszabású adócsalássorozatot tettek lehetővé.

Az egész országra kiterjedő céghálózatot arra használták, hogy jutalékért hamis számlákat bocsássanak ki, melyeket ténylegesen működő, valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltettek a könyvelésükben- – mondta el Ihász Sándor osztályvezető ügyész, a kiemelt ügyek osztályának vezetője. A fiktív számlák mögött nem volt teljesítés, munkavégzés: ezt költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és ezzel adófizetési kötelezettségüket csökkenthették.
A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják a fiktív cégek alapításához, működtetéséhez. A számlakibocsátó cégekben a vád szerint a tényleges ellenőrzést Horánszki Péter, Tokics Péter és társaik gyakorolták. A vádlottak padjára kerültek a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen: csalással, adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja őket az ügyészség. Bűnösségük esetén halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújthatók.
Ezúttal csak azoknak a személyeknek az ügyében emeltek vádat, akiknél a büntetőeljárási törvénynek a nyomozás gyanúsítástól számított két éven belül történő befejezésére vonatkozó, kedden hatályba lépő módosítása miatt most kellett érdemi döntést hozni - közölte Ihász. Ugyanakkor további húsz cég ügyében tovább folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, és több tucatnyian is lehetnek azok is, akiknél a többi vádlotthoz képes viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szünteti meg az eljárást az ügyészség.
A "vecsési számlagyár" ügyében 2000 szeptemberében rendelt el nyomozást az APEH Központi Bűnügyi Igazgatósága szervezetten, bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás alapos gyanúja miatt. Az ügy a 2002-es országgyűlési választások előtt kapott nagy nyilvánosságot. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ugyanis még 2001 augusztus 24-én előzetes letartóztatásba helyezte Balázsi Tamás akkori vecsési MSZP-elnököt, akit azonban 2002 április 23-án szabadlábra helyeztek. Sajtóhírek szerint a vecsési számlagyár ügyében összesen több százmillió forintnyi adót titkoltak el az elkövetők a hatóságok elől. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?