Tetszett a cikk?

Szerbiai sajtóinformációk szerint a magyar hatóságok hétfőn őrizetbe vették, majd néhány órával később szabadon engedték Hasim Thaqi koszovói albán politikust, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökét, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét. A határőrség szóvivője cáfolta a hírt. A Beta hírügynökség szerint a politikust valamelyik titkosszolgálat is előállíthatta.

A pristinai és a belgrádi tömegtájékoztatás hétfő este jelentette, hogy Thaqit, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökét még a milosevicsi korszakban kiadott belgrádi körözés alapján vették őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren, majd néhány órára rá – a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK), a francia külügyminisztérium és Brüsszel közbenjárására - szabadon engedték. A pristinai tömegtájékoztatás szerint a történtekről a PDK azonnal értesítette a NATO-tagországok vezetőit és Javier Solanát, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét.
Michael Steiner, az UNMIK vezetője közölte, hogy a magyar hatóságok "legfelsőbb szintű együttműködés révén" engedték szabadon Thaqit. Simon Haselock UNMIK-szóvivő szerint Steiner hétfő délután kapcsolatban lépett Kovács László magyar külügyminiszterrel, s ezután az albán politikust hagyták továbbrepülni Franciaországba. Pristinai albán források szerint Thaqi szabadulása végett Steineren kívül a francia külügyminisztérium is kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, s a tárgyalásokba Javier Solana is bekapcsolódott. Jakup Krasniqi, a PDK titkára közölte a pristinai állami televízióval, hogy Thaqi elfogása "veszélyes fenyegetést jelentett volna a térség békéjére és biztonságára".
Orodán Sándor, a magyar határőrség szóvivője a Beta hírügynökséggel közölte, hogy hétfőn a határőrség "nem fogott el s nem is állított elő Hasim Thaqi nevű személyt". A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy Magyarországon "öt titkosszolgálat működik, amely előállíthatta a politikust". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao