Zökkenőmentes volt a táblabíróságok július elsejei indulása: az igazságszolgáltatásban dolgozók felkészültek a feladatok elvégzésére és a jogkövető közönség is idejében értesült a változásokról - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke hétfőn a pécsi öszbírói értekezleten.

"Már most látható, hogy az ítélőtáblák a Legfelsőbb Bíróságnál (LB) jóval korábbra tűzik ki a tárgyalásokat, s folyamatosan küldik az idézéseket" - értékelte a Legfelsőbb Bíróság elnöke a táblák elmúlt egy hétben végzett munkáját a baranyai megyeszékhelyen tartott összbírói értekezleten. Lomnici Zoltán emlékeztetett rá, hogy a több mint fél évszázados kényszerszünet után újra felálló ítélőtáblákkal ismét négyszintűvé válik a magyar bírósági rendszer. A fővárosban, Pécsett és Szegeden székelő táblák az illetékességükbe tartozó megyei bíróságok elsőfokú határozataival kapcsolatos fellebbezésekről döntenek.
Az LB elnöke, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is, közölte: tavaly 1 millió 160 ezer ügy érkezett a hazai bíróságokra és ennek 86 százaléka egy éven belül lezárult, ami egyedülállóan jó eredmény. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a közvélemény érdeklődésére is számot tartó, valamint a gazdasági élet szempontjából meghatározó ügyek nem ritkán 2-3 évig is elhúzódnak. Rámutatott, hogy évente mintegy 6-8 ezer ügy kerül fellebbviteli szakba, és az ítélőtábláknak köszönhetően jó esély van rá, hogy ezek ügyintézési ideje a hátralék ledolgozása után 50 százalékkal csökkenjen. "Ehhez azonban mindenképpen szükség lesz a győri és a debreceni táblabíróságra is, hiszen a bíróságoknak egyre több a dolguk, tavaly például 7 százalékkal több ügy érkezett hozzájuk, mint egy évvel korábban" - tette hozzá.
Lomnici Zoltán véleménye szerint az ítélőtáblákkal erősödik a jogállamiság, mivel egy olyan intézmény kezdte meg újra működését, amelyet az akkori hatalom politikai okokból, az emberek kiszolgáltatottságának növelése érdekében szüntetett meg. Az elnök reményei szerint az ítélőtáblák hatékony munkája pozitívan befolyásolja majd a társadalom hangulatát, az emberek közérzetét, jogállamiságba vetett hitét. Lomnici Zoltán szólt arról is, hogy bár a szakmai munka színvonala kiváló, a tárgyi feltételeken a fővárosban és Szegeden is javítani kell.
A Tisza parti városban a táblabíróság a zsúfoltság miatt önálló épületbe költözik majd, Budapesten pedig várják a kormány döntését arról, hogy a Fővárosi Táblabíróság mikor kaphatja meg a Kúria Kossuth téren álló egykori épületét. "Mindez azért is sürgős lenne, mert a jelenlegi II. kerületi ingatlan bérleti díja 260 millió forint évente" - fejtette ki az OIT elnöke. Lomnici Zoltán elmondta, amennyiben az ügyintézés indokolttá teszi, nincs akadálya a bírói és tisztviselői létszám emelésének. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok