Tetszett a cikk?

Zökkenőmentes volt a táblabíróságok július elsejei indulása: az igazságszolgáltatásban dolgozók felkészültek a feladatok elvégzésére és a jogkövető közönség is idejében értesült a változásokról - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke hétfőn a pécsi öszbírói értekezleten.

"Már most látható, hogy az ítélőtáblák a Legfelsőbb Bíróságnál (LB) jóval korábbra tűzik ki a tárgyalásokat, s folyamatosan küldik az idézéseket" - értékelte a Legfelsőbb Bíróság elnöke a táblák elmúlt egy hétben végzett munkáját a baranyai megyeszékhelyen tartott összbírói értekezleten. Lomnici Zoltán emlékeztetett rá, hogy a több mint fél évszázados kényszerszünet után újra felálló ítélőtáblákkal ismét négyszintűvé válik a magyar bírósági rendszer. A fővárosban, Pécsett és Szegeden székelő táblák az illetékességükbe tartozó megyei bíróságok elsőfokú határozataival kapcsolatos fellebbezésekről döntenek.
Az LB elnöke, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is, közölte: tavaly 1 millió 160 ezer ügy érkezett a hazai bíróságokra és ennek 86 százaléka egy éven belül lezárult, ami egyedülállóan jó eredmény. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a közvélemény érdeklődésére is számot tartó, valamint a gazdasági élet szempontjából meghatározó ügyek nem ritkán 2-3 évig is elhúzódnak. Rámutatott, hogy évente mintegy 6-8 ezer ügy kerül fellebbviteli szakba, és az ítélőtábláknak köszönhetően jó esély van rá, hogy ezek ügyintézési ideje a hátralék ledolgozása után 50 százalékkal csökkenjen. "Ehhez azonban mindenképpen szükség lesz a győri és a debreceni táblabíróságra is, hiszen a bíróságoknak egyre több a dolguk, tavaly például 7 százalékkal több ügy érkezett hozzájuk, mint egy évvel korábban" - tette hozzá.
Lomnici Zoltán véleménye szerint az ítélőtáblákkal erősödik a jogállamiság, mivel egy olyan intézmény kezdte meg újra működését, amelyet az akkori hatalom politikai okokból, az emberek kiszolgáltatottságának növelése érdekében szüntetett meg. Az elnök reményei szerint az ítélőtáblák hatékony munkája pozitívan befolyásolja majd a társadalom hangulatát, az emberek közérzetét, jogállamiságba vetett hitét. Lomnici Zoltán szólt arról is, hogy bár a szakmai munka színvonala kiváló, a tárgyi feltételeken a fővárosban és Szegeden is javítani kell.
A Tisza parti városban a táblabíróság a zsúfoltság miatt önálló épületbe költözik majd, Budapesten pedig várják a kormány döntését arról, hogy a Fővárosi Táblabíróság mikor kaphatja meg a Kúria Kossuth téren álló egykori épületét. "Mindez azért is sürgős lenne, mert a jelenlegi II. kerületi ingatlan bérleti díja 260 millió forint évente" - fejtette ki az OIT elnöke. Lomnici Zoltán elmondta, amennyiben az ügyintézés indokolttá teszi, nincs akadálya a bírói és tisztviselői létszám emelésének. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal