Tetszett a cikk?

Huszonötmillió forintos óvadék ellenében szabadlábra kerülhet a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Száva Lajos. Ugyanebben az ügyben felesége 15 millióért nyerheti vissza szabadságát. A férfi jogi képviselője úgy tudja, védence hozzátartozói napokon belül előteremtik a pénzt.

A 25 millió forint az óvadék július elsejei bevezetése óta a legmagasabb összeg, amit a fővárosban megállapítottak - közölték a Fővárosi Bíróságon (FB). Száva jogi képviselője, Dániel Péter ügyvéd szerint indokolatlanul sok a 25 millió, miután védencének vagyoni helyzete az előzetes letartóztatás időtartama alatt igencsak megrendült, a büntetőperben pedig - az ügyvéd szerint - sokasodnak a javára szóló bizonyítékok. Dániel szerint egyébként a hozzátartozók napokon belül előteremtik a szükséges készpénzt.
Száva Lajos ügyében várhatóan az ősz folyamán hirdeti ki elsőfokú határozatát az FB. Az óvadék kérdésében az ügyészség nem fellebbezett, így a büntetőügyben eljáró bírói tanács óvadékra vonatkozó nem nyilvános ülésen napokban meghozott határozata jogerős. Amint valaki befizeti Száva Lajosért a 25 millió forintot, szabadlábra kerül.
A büntetőeljárási törvény szerint az óvadék összege a vádlott bűnösségének megállapítása esetén is visszajár, csak akkor nem, ha megsérti az óvadék szabályait, így például nem jelenik meg a hatóságok kérésére, vagy az óvadék ideje alatt újabb bűncselekményt követ el.
A bíróság más kényszerintézkedést, így például házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat sem tartott indokoltnak a 2000 decembere óta fogva tartott, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, bűncselekménnyel vádolt férfi esetében, aki a vád szerint 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítés céljára.
A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa, Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy. A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron. Simon ugyanis egy, a rendőrséggel együttműködő, börtönviselt személynek akarta továbbadni a kábítószert.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban