Huszonötmillió forintos óvadék ellenében szabadlábra kerülhet a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Száva Lajos. Ugyanebben az ügyben felesége 15 millióért nyerheti vissza szabadságát. A férfi jogi képviselője úgy tudja, védence hozzátartozói napokon belül előteremtik a pénzt.

A 25 millió forint az óvadék július elsejei bevezetése óta a legmagasabb összeg, amit a fővárosban megállapítottak - közölték a Fővárosi Bíróságon (FB). Száva jogi képviselője, Dániel Péter ügyvéd szerint indokolatlanul sok a 25 millió, miután védencének vagyoni helyzete az előzetes letartóztatás időtartama alatt igencsak megrendült, a büntetőperben pedig - az ügyvéd szerint - sokasodnak a javára szóló bizonyítékok. Dániel szerint egyébként a hozzátartozók napokon belül előteremtik a szükséges készpénzt.
Száva Lajos ügyében várhatóan az ősz folyamán hirdeti ki elsőfokú határozatát az FB. Az óvadék kérdésében az ügyészség nem fellebbezett, így a büntetőügyben eljáró bírói tanács óvadékra vonatkozó nem nyilvános ülésen napokban meghozott határozata jogerős. Amint valaki befizeti Száva Lajosért a 25 millió forintot, szabadlábra kerül.
A büntetőeljárási törvény szerint az óvadék összege a vádlott bűnösségének megállapítása esetén is visszajár, csak akkor nem, ha megsérti az óvadék szabályait, így például nem jelenik meg a hatóságok kérésére, vagy az óvadék ideje alatt újabb bűncselekményt követ el.
A bíróság más kényszerintézkedést, így például házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat sem tartott indokoltnak a 2000 decembere óta fogva tartott, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, bűncselekménnyel vádolt férfi esetében, aki a vád szerint 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítés céljára.
A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa, Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy. A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron. Simon ugyanis egy, a rendőrséggel együttműködő, börtönviselt személynek akarta továbbadni a kábítószert.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Kövér: Minden hülye mellé nem lehet Btk.-tényállást rendelni

Kövér: Minden hülye mellé nem lehet Btk.-tényállást rendelni

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest