A kormányprogram teljesítése időarányosan halad, a szociális fordulat még ennél előbbre is tart - állapította meg a szocialista párt elnöke vasárnap, az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor nincs olyan társadalmi réteg vagy csoport, amelynek a jövedelmi pozíciója jelentősen javult volna.

A jövő évi költségvetés előkészítése és a kormányprogram megvalósulása címmel az MSZP elnöksége, parlamenti frakciója és a kormány vasárnap tartott sajtótájékoztatót. Kovács László, a szocialista párt elnöke szerint a reálbérek a Medgyessy-kormány első évében 22 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor a négy évre szóló kormányprogramban összesen 25 százalékot ígértek. Szerinte ezt a gyors haladást nem lehetséges, és nem is szükséges tartani. "Készek vagyunk az SZDSZ-szel ésszerű megállapodásra jutni a jövő évi adócsökkentés ügyében, ugyanakkor nem lesz könnyű forrást találni az ellentételezésre" - mondta Kovács kérdésre válaszolva. Szerinte a legfontosabb számokban az MSZP és az SZDSZ egyetért, "a lényeg, hogy a költségvetés parlamenti beterjesztéséig a viták befejeződjenek".
Kiss Péter kancelláriaminiszter a 2004-es költségvetési egyeztetésekről szólva azt hangsúlyozta, hogy sikerült megteremteni az összhangot a gazdaság hosszú távú működőképessége, versenyképessége és a jóléti intézkedések reálértékének megszilárdítása között. "Az idei 4,8 százalékos költségvetési hiányt jövőre 3,8 százalékra, 2005-re pedig újabb 1 százalékkal akarjuk csökkenteni, így a korábban tervezett 2006 helyett már egy évvel korábban elérjük azt a szintet, amely az euró 2008. január 1-jei magyarországi bevezetéséhez szintén szükséges" - közölte Kiss Péter.
Az MSZP-frakció az 53. heti nyugdíj kifizetése, valamint az első lakáshoz jutó fiatal családok adókedvezménye ügyében további szakmai egyeztetést lát szükségesnek a kormánnyal - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető. Lendvai azt szeretné, ha a nyugdíjasok már karácsony előtt megkapnák 53. heti járandóságukat.
Ellenzéki bírálat
"Kiderült, hogy az MSZP elnöksége és frakciója támogatni fogja a Medgyessy-kormány jövő évi adóemelésre vonatkozó elképzelését, amely mintegy 550 milliárd forint többletkiadást jelent majd a magyar családoknak" - mondta Tállai András fideszes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva. Tállai úgy véli, a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikájának csődjét a magyar családok, a magyar vállalkozások fogják megfizetni. "A forintleértékelés, az energia- és a gyógyszer-áremelés a társadalom egészét, különösen a nyugdíjasokat sújtotta - nyilatkozta Herényi Károly MDF frakcióvezetője vasárnap, aki szerint ezért értelmezhetetlenek az MSZP elnökének a szociális fordulatról szóló mondatai. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás