Tetszett a cikk?

A kormányprogram teljesítése időarányosan halad, a szociális fordulat még ennél előbbre is tart - állapította meg a szocialista párt elnöke vasárnap, az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor nincs olyan társadalmi réteg vagy csoport, amelynek a jövedelmi pozíciója jelentősen javult volna.

A jövő évi költségvetés előkészítése és a kormányprogram megvalósulása címmel az MSZP elnöksége, parlamenti frakciója és a kormány vasárnap tartott sajtótájékoztatót. Kovács László, a szocialista párt elnöke szerint a reálbérek a Medgyessy-kormány első évében 22 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor a négy évre szóló kormányprogramban összesen 25 százalékot ígértek. Szerinte ezt a gyors haladást nem lehetséges, és nem is szükséges tartani. "Készek vagyunk az SZDSZ-szel ésszerű megállapodásra jutni a jövő évi adócsökkentés ügyében, ugyanakkor nem lesz könnyű forrást találni az ellentételezésre" - mondta Kovács kérdésre válaszolva. Szerinte a legfontosabb számokban az MSZP és az SZDSZ egyetért, "a lényeg, hogy a költségvetés parlamenti beterjesztéséig a viták befejeződjenek".
Kiss Péter kancelláriaminiszter a 2004-es költségvetési egyeztetésekről szólva azt hangsúlyozta, hogy sikerült megteremteni az összhangot a gazdaság hosszú távú működőképessége, versenyképessége és a jóléti intézkedések reálértékének megszilárdítása között. "Az idei 4,8 százalékos költségvetési hiányt jövőre 3,8 százalékra, 2005-re pedig újabb 1 százalékkal akarjuk csökkenteni, így a korábban tervezett 2006 helyett már egy évvel korábban elérjük azt a szintet, amely az euró 2008. január 1-jei magyarországi bevezetéséhez szintén szükséges" - közölte Kiss Péter.
Az MSZP-frakció az 53. heti nyugdíj kifizetése, valamint az első lakáshoz jutó fiatal családok adókedvezménye ügyében további szakmai egyeztetést lát szükségesnek a kormánnyal - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető. Lendvai azt szeretné, ha a nyugdíjasok már karácsony előtt megkapnák 53. heti járandóságukat.
Ellenzéki bírálat
"Kiderült, hogy az MSZP elnöksége és frakciója támogatni fogja a Medgyessy-kormány jövő évi adóemelésre vonatkozó elképzelését, amely mintegy 550 milliárd forint többletkiadást jelent majd a magyar családoknak" - mondta Tállai András fideszes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva. Tállai úgy véli, a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikájának csődjét a magyar családok, a magyar vállalkozások fogják megfizetni. "A forintleértékelés, az energia- és a gyógyszer-áremelés a társadalom egészét, különösen a nyugdíjasokat sújtotta - nyilatkozta Herényi Károly MDF frakcióvezetője vasárnap, aki szerint ezért értelmezhetetlenek az MSZP elnökének a szociális fordulatról szóló mondatai. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie