Megsértette a közbeszerzési törvényt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), mert nem biztosított esélyegyenlőséget ez év februárjában tolmácsolásra kiírt pályázatán - állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, MeH tudomásul veszi a döntést. A szóvivő nem kívánt reagálni Répássy Róbert felvetésére, aki arra szólította fel a kormányt, hogy kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól.

A döntőbizottság megállapította, hogy az ajánlatkérő az eljárás során figyelmen kívül hagyva a speciális eljárási szabályokat, azt a követelményt állította a meghívottak elé, hogy az ajánlat részeként, ajánlattételi határidőre - amely nem volt több 5 munkanapnál - igazoljanak tagságot a Magyar Fordítóirodák Egyesületénél. A MeH olyan helyzetet teremtett, amelyben a meghívott ajánlattevők, amennyiben a felhívás kézhezvételének időpontjában nem voltak tagjai az egyesületnek, "el voltak zárva attól, hogy eredményesen részt vehessenek az ajánlatkérő által kiírt pályázaton".

A Miniszterelnöki Hivatal a közbeszerzés elnyerésére szándékosan csak olyan pályázókat hívott meg, akik közül egyedül a miniszterelnök tolmácsa tudott érvényes ajánlatot tenni -áll Répássy Róbert Fidesz frakcióvezető-helyttesének az esettel kapcsolatos közleményében. A Fidesz arra szólította fel a MeH-et, hogy a törvénysértésért kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól, amelyek joggal hitték, hogy az európai uniós csatlakozás számukra is egyenlő munkavállalási esélyeket jelent. Gál J. Zoltán Répássy felvetésére nem kívánt reagálni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot