Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter miniszterelnök nem előlegezi meg Szász Károly menesztését, szeretné "ugyanis látni, hogy a bankfelügyelet vezetésének mi a felelőssége abban, hogy betétesek nem érezhették magukat biztonságban, és az orruk előtt lehetett ellopni több milliárd forintot" – jelentette be a miniszterelnök hétfőn.

„Az nem működik, hogy valaki megpróbál előrefelé menekülni és amikor érzi, hogy ég a lába alatt a talaj, ellentámadásba megy át” - fogalmazott Medgyessy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének esetleges menesztését firtató kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón. A kormányfő hangsúlyozta: ha egy bankfelügyeleti vezető havi hat-hétmillió forintot keres, akkor joggal várható el, hogy felelősen döntsön bizonyos kérdésekben, és hogy biztosítsa a betétesek nyugalmát és biztonságát”. Ha ezt nem tette meg, akkor nem tett eleget a munkájának, és ezt meg kell vizsgálni - tette hozzá.
"El kell végezni a vizsgálatokat korrekt, tisztességes módon, és ha van megállapítható felelősség, akkor abból le kell vonni a következtetéseket" - mondta a miniszterelnök. Medgyessy arra a kérdésre, hogy az Inter-Európa Bank korábbi vezetőjeként tapasztalt-e a pénzintézetnél pénzmosás gyanújára utaló jeleket, közölte: legjobb tudomása szerint a bank rendszeresen tájékoztatta a hatóságokat arról, ha nagyobb összegű vagy túlságosan gyakori pénzfelvétel történt. „Természetesen nem a bank elnökének dolga az, hogy egy ilyen kérdéssel foglalkozzon” - tette hozzá, a magánszemélyek vagy bizonyos cégek egyedi ügyleteinek felügyeletére utalva.
Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szombaton közölte, hogy a PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek elnöki székét 1999 tavaszán foglalta el Medgyessy Péter. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót