Tetszett a cikk?

Az idén az első félévben 8.543 személyi sérüléses baleset történt a közutakon, 4,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos balesetek száma mintegy 10 százalékkal 466-ra, a súlyos sérüléses baleseteké 8 százalékkal 2.895-re, a könnyű sérüléseseké pedig 2,3 százalékkal 5.182-re csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.

Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra csütörtökön. A balesetek száma az elmúlt év azonos időszakának adataival összevetve minden régióban csökkent, kivéve Közép-Magyarországot, ahol kis mértékben, 0,7 százalékkal nőtt.
A balesetek 70 százaléka lakott területen belül történt. A közúti forgalomban leggyakrabban, 4.367 alkalommal járművek ütköztek, ebből 20 esetben vasúti járművel. A gépjárművek ütközésénél 228 volt halálos kimenetelű. A járművek gyalogost 1.648 balesetben ütöttek el, melyből 116 esetben halálos volt a gázolás.
A balesetek 87,7 százaléka a járművezetők hibájából történt. A járművezetők okozta balesetek 34,5 százalékát a nem megfelelő sebességválasztás okozta. Ezen belül a legfőbb ok, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően választották meg a sebességet. Minden100 balesetből 12 ittassággal függött össze, de az ittasan okozott balesetek száma 4,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől