Tetszett a cikk?

Csehák Judit szerdán bejelentette, hogy a miniszterelnökkel kötött korábbi megállapodása értelmében szeptember 1-jével felmentését kérte az egészségügyi miniszteri tisztségből. Csehák indoklásában rámutatott: egy évre vállalta a miniszterséget, azzal a kitétellel, hogy az egy esztendő letelte után "visszatérnek" a kérdésre. A Fidesz szerint az egészségügyi miniszter "távozik a süllyedő hajóról". A kormányszóvivő szerint a pénzügyi tárca élén nem várható változás.

A távozó miniszter arra számít, hogy Medgyessy Péter kormányfő szeptember 8-ai, vagy 15-ei hatállyal dönt felmentési kérelme elfogadásáról. Csehák elmondta: a miniszterelnök felajánlotta neki, hogy felkéri a betegjogi és ellátottjogi közalapítvány kuratóriumi elnökének. Csehák ez esetben lemondana országos listás képviselői helyéről. Az egészségügyi miniszter az MSZP pénteki frakcióülése után várhatóan közös sajtótájékoztatót tart a kormányfővel, és akkor reményei szerint már utódját is bemutathatják.
Csehák Judit az első miniszter, aki távozik a süllyedő hajóról - kommentálta Csehák döntését Mikola István a Fidesz szerdai sajtótájékoztatóján. Csehák Juditot "cserbenhagyta" kormánya, mert olyan költségvetési irányszámokat tűzött ki 2004-re, amelyek mellett nem teljesíthető az MSZP választást nyerő konszolidációs programja, de veszélybe kerül az egészségügyi rendszer működőképessége - közölte az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. Mikola István elmondta: sajnálja Csehák Juditot, aki "nehéz örökséget" hagy maga után.
A miniszter a mai lapok nem hivatalos értesülései szerint azért válna meg posztjától, mert a Pénzügyminisztérium legutóbbi elképzeléseiben nem lát esélyt a jóléti, szociális fordulathoz és az egészségügyi átalakításokhoz. Csehák helyére állítólag három lehetséges jelölttel folynak tárgyalások, közülük Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter és jelenlegi államtitkár a legesélyesebb.
A Népszabadság szerdai híre szerint Csehák az utóbbi hetekben azt próbálta meg elérni, hogy jövőre az egészségügyi ágazat költségvetése ne lehessen 50-70 milliárd forinttal kevesebb a tárca által javasoltnál. A miniszterek közötti egyeztetés ugyan még hátravan, a pénzügyi és az egészségügyi tárca elképzelései azonban nagyon távol állnak egymástól. A híradás emlékeztet, hogy a miniszter lemondása korábban - a gyógyszerár-tárgyalások és a kórháztörvény vitája alkalmával - már felmerült.
Csehákot 2002. május 27-én nevezte ki miniszterré a köztársasági elnök, miután 1987 és 1990 között már vezette az egészségügyi tárcát. Medgyessy Péter miniszterelnök a kormányalakításkor kötött egy megállapodást Csehák Judittal, melynek részletei napokon belül ismertté válnak - mondta el az MTI-nek kedden késő este Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormány esetleges átalakításával kapcsolatban.
Nem távozik viszont posztjáról Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán. Az MTI korábban, szocialista forrásból szerzett értesülése szerint a szóvivő a tárca kommunikációját ért bírálatok miatt hagyta volna el pozícióját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Bemutatjuk a letartóztatott Jimmy Lai médiamágnást, Hongkong védelmezőjét

Bemutatjuk a letartóztatott Jimmy Lai médiamágnást, Hongkong védelmezőjét