Tetszett a cikk?

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSZ) "megkülönböztető és rasszista" megnyilvánulásnak tartja, hogy Teleki László romaügyi államtitkár nyilatkozataiban támogatja 240 Pest megyei rendőr roma nyelv- és népismeretre történő oktatását – jelentette be Kállai László, a szervezet elnöke.

A JRPSZ Teleki Lászlóhoz nyílt levelet intézett, melyben Kállai szerint a megkérdezik az államtitkárt, vajon támogatja-e a kormány megbízásából azt is, hogy a többi tizenkét kisebbség nyelvét, hagyományát és kultúráját is megtanítsák a rendőröknek, és ez legalább olyan értékű hír legyen, mint a romák esetében. "Nekünk, magyar romáknak szinte semmiben sem különbözik a kultúránk és hagyományunk az országban élő nem roma származású polgártársainkétól" - szögezte le a szervezet elnöke. Kállai szerint a rendőröknek a 25 millió forintba kerülő roma nyelv- és népismeret helyett inkább több alkotmányjogot, emberi jogot kellene tanulniuk. "A rendőrök a megkülönböztetés-mentes kultúrát leginkább akkor sajátíthatnák el, ha a politikai elit, köztük a romaügyi államtitkár, egyértelműen elhatárolódna mindenfajta diszkriminatív megnyilvánulástól, különösen a rasszista indíttatású rendőri cselekedetektől" - fogalmazott Kállai.
Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkára a nyílt levélre reagálva azt hangsúlyozta, továbbra is nagyon fontosnak tartja a kifogásolt és az ahhoz hasonló konfliktuskezelési technikák alkalmazását. Szerinte ha valahol romák és rendőrök konfliktusára derült fény, ott ennek egyik oka az volt, hogy a felek nem rendelkeztek kellő ismerettel egymásról. Korábban több emberi jogi szervezet szorgalmazta, hogy tartsanak ilyen ismeretterjesztő tréningeket - tette hozzá. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Kilátó épül a Naplás-tónál

Kilátó épül a Naplás-tónál

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson