Tetszett a cikk?

A kormány támogatja a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, amelynek célja, hogy az állatok ellen elkövetett kegyetlenkedést a büntetőjog eszközeivel is szankcionálják.

A módosító javaslat parlamenti elfogadása esetén a Btk.-ban a jövőben szerepelni fog az állatkínzás tényállása. Gál J. Zoltán szerint a módosítás az állatvédelmi törvényben meghatározott, az állatkínzás fogalma alá sorolt elkövetési magatartások közül kiemeli a legsúlyosabb magatartási formákat, és ezeket büntetőjogi szankciókkal fenyegeti; a büntetés két évig tartó szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés is lehet. A kormányszóvivő szerint a módosítás a jelenlegihez képest szélesebb körben határozza meg az állatkínzásnak minősülő cselekményeket.
Gál J. Zoltán emlékezetett arra, hogy korábban ebben az ügyben közel 270 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze. Az aláírásgyűjtő kampányt egy Fadd-Domboriban történt kutyakínzás nyomán indították el Tolna megyei állatvédők.
Az állatkínzást ma Magyarországon kétfajta szankcióval büntetik: az egyik a szabálysértési, amelyet közterületen történt bántalmazás miatt rónak fel, s maximum 50 ezer forintos büntetéssel jár, a másik pedig az állatok nem megfelelő tartásakor, szállításakor kiszabható állatvédelmi bírság, amelynek mértéke 5-150 ezer forint közt mozoghat. A pénzbüntetést a helyi önkormányzat állapítja meg. A jelenlegi szabályozás szerint évente átlagosan 250-500 ezer forintnyi büntetést szabtak országszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Ilyen lesz a hamarosan érkező BMW M4

Ilyen lesz a hamarosan érkező BMW M4

Rátóti Zoltán a Színművészeti átalakításáról: „Nem a vérengzés a cél”

Rátóti Zoltán a Színművészeti átalakításáról: „Nem a vérengzés a cél”