Tetszett a cikk?

Németországnak "semmifajta fenntartása" nincs azzal, hogy az Európai Unió alkotmányának szövegébe bekerüljön a nemzeti kisebbségek jogainak védelme, mégis azt tanácsolja, hogy "a magyar kormány ne helyezze előtérbe ezt a kérdést" – mondta Gerhard Schröder német kancellár szerda este.

A kancellár kora este érkezett rövid munkalátogatásra a magyar fővárosba, ahol a Parlamentben több mint egyórás megbeszélést folytatott vendéglátójával, Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Schröder utalt arra, hogy a tervezett új alkotmány vonatkozásában "a német és a magyar álláspont nem minden területen egyezik", hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a célok közösek és nincsenek megoldhatatlan problémák"."A német kancellár sok jó tanácsát megfogadjuk, ez nem tartozik azok közé" - jelentette ki Medgyessy Schröder kisebbségek védelmével kapcsolatos javaslatára. A miniszterelnök utalt arra, hogy több ország támogatja a magyar javaslatot, és a kormány inkább arra törekszik, hogy meggyőzze azokat az államokat, amelyeknek "aggályaik vannak a magyar törekvéssel szemben".Németország és Magyarország egyetért abban, hogy még az év végéig, az olasz uniós elnökség lezárásáig be kell fejezni az új európai alkotmány kidolgozását – hangsúlyozta a német kancellár. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó