Tetszett a cikk?

A két magyar diplomata által készített vizsgálati jelentés szerint a győri fiatalembert az amerikai katonák valószínűleg öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az általa vezetett járműre.

A Varga-Balázs Péter által vezetett járműr nagy sebességgel közeledett egy amerikai ellenőrző ponthoz november 17-én Irakban - állapítja meg az a jelentés, amelyet a magyar állampolgár halálának körülményeit az elmúlt napokban Irakban vizsgáló két diplomata készített. Józsa Mátyás, a Külügyminisztérium biztonsági osztályának vezetője és Tar Attila, az iraki referatúra vezetője hétfőn hajnalban tért haza Irakból.Varga-Balázs Péter nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem (amelyben nyomjelzős is volt), és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz - olvasható a jelentésről készült közleményben. "A jármű ezt követően nagy erővel az utat elzáró amerikai katonai járműbe (Humwee) csapódott. A tragikus eset eredményeként Varga-Balázs Péter vélhetően azonnal életét vesztette, bár a boncolást végző iraki orvos helyszíni elsősegélyre utaló kötésnyomokat talált" - olvasható a közleményben.A két diplomata találkozott Irakban a ToiFor Kft. alkalmazásában álló Tarek Nadzsival, aki megerősítette: a járműben ketten utaztak, előttük már más autók is haladtak, és az ütközést megelőzően nem észleltek ellenőrző pontra utaló jelzéseket.A fiatalember családját képviselő ügyvéd, Bárándy György hétfőn este azt közölte, hogy az Irakban kiállított halotti anyakönyvi kivonat hivatalos magyar fordítása szerint repeszdaraboktól származó törések, roncsolódások és vérzések okozták Varga-Balázs Péter halálát.A Külügyminisztérium továbbra is várja az amerikai féltől az Irakban meghalt Varga-Balázs Péter halálának körülményeit vizsgáló hivatalos jelentést, amelyet nem helyettesít a történteket az elmúlt napokban a helyszínen vizsgált két magyar diplomata beszámolója - mondta Szentiványi Gábor, a tárca helyettes államtitkára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből