Tetszett a cikk?

Polt Péter legfőbb ügyész történelmi jelentőségűnek nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) ügyészséggel kapcsolatos határozatát. Gusztos Péter SZDSZ-es politikus szerint a döntés nem teremt új helyzetet.

Az Ab hétfői határozata szerint a legfőbb ügyész a feladatainak ellátása során hozott egyedi döntéséért nem tartozik politikai felelősséggel az Országgyűlésnek, ennek megfelelően a hozzá intézett interpellációra adott válaszának el nem fogadása nem érinti közjogi helyzetét, s ezért nem vonható felelősségre.Polt Péter szerint "a határozat történelmi jelentőségű (...) azokhoz az alkotmánybírósági határozatokhoz hasonlítható, amelyek a rendszerváltás után az alkotmányos rendszert, a jogállami intézményrendszert erősítették, pontosították, meghatározták az egyes intézmények alkotmányos helyét a rendszerben."Óriási jelentőségűnek tartom azt, hogy a Alkotmánybíróság kimondta, az ügyészség nincs alárendelve az országgyűlésnek, és sem az országgyűléstől, sem mástól nem kaphat, nem fogadhat el semmifajta utasítást a tevékenységére vonatkozóan" - mondta a legfőbb ügyész.Gusztos Péter szerint a határozat "nem teremt új helyzetet az interpellációk ügyében, olyan tényeket rögzít, amelyekkel eddig is tisztában voltunk." Az Ab szerint az, hogy a legfőbb ügyésznek nincs politikai felelőssége, nem jelenti azt, hogy a legfőbb ügyésznek ne lenne alkotmányos kötelessége az Országgyűlés ülésein megjelenni és az interpellációkra válaszolni - fejtette ki az SZDSZ ügyvivője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél