Polt Péter legfőbb ügyész történelmi jelentőségűnek nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) ügyészséggel kapcsolatos határozatát. Gusztos Péter SZDSZ-es politikus szerint a döntés nem teremt új helyzetet.

Az Ab hétfői határozata szerint a legfőbb ügyész a feladatainak ellátása során hozott egyedi döntéséért nem tartozik politikai felelősséggel az Országgyűlésnek, ennek megfelelően a hozzá intézett interpellációra adott válaszának el nem fogadása nem érinti közjogi helyzetét, s ezért nem vonható felelősségre.Polt Péter szerint "a határozat történelmi jelentőségű (...) azokhoz az alkotmánybírósági határozatokhoz hasonlítható, amelyek a rendszerváltás után az alkotmányos rendszert, a jogállami intézményrendszert erősítették, pontosították, meghatározták az egyes intézmények alkotmányos helyét a rendszerben."Óriási jelentőségűnek tartom azt, hogy a Alkotmánybíróság kimondta, az ügyészség nincs alárendelve az országgyűlésnek, és sem az országgyűléstől, sem mástól nem kaphat, nem fogadhat el semmifajta utasítást a tevékenységére vonatkozóan" - mondta a legfőbb ügyész.Gusztos Péter szerint a határozat "nem teremt új helyzetet az interpellációk ügyében, olyan tényeket rögzít, amelyekkel eddig is tisztában voltunk." Az Ab szerint az, hogy a legfőbb ügyésznek nincs politikai felelőssége, nem jelenti azt, hogy a legfőbb ügyésznek ne lenne alkotmányos kötelessége az Országgyűlés ülésein megjelenni és az interpellációkra válaszolni - fejtette ki az SZDSZ ügyvivője. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak