Tetszett a cikk?

A két kormánypárt frakcióvezetője megkezdte az egyeztetést a kisebb parlamentről. Bármilyen esetleges változás a választási törvényt is érinti.

"Örömmel nyugtáztam, hogy a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége elkezdte a tárgyalást a kisebb parlament témájában" - mondta a megbeszélésen egy ideig szintén részt vevő Medgyessy Péter kormányfő, aki február 16-ai beszédében 250 fős törvényhozásra tett javaslatot.Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: számos ponton egyetértenek a szocialista frakcióval, azonban vannak véleménykülönbségek, például azt illetően, egy- vagy kétfordulós legyen-e a választás. A szabad demokraták javaslatának lényege, hogy 250 fős legyen a parlament; az egyéni választókörzetek száma 152-re csökkenne a jelenlegi 176-ról, és eltörölnék a listás szavazást. "A választópolgár egyéni képviselőjelöltekre szavaz, a választás kétfordulós, (...) a vesztes szavazatok nem vesznek el, hanem fölmennek a kompenzációs listára, ennek következményeként a rendszer arányosabbá válik a jelenleginél" - tette hozzá. A jelöltet állító pártok egyéni jelöltjeire adott szavazatokat összesítve és elosztva az összes leadott szavazat számával, az nyerhet a kompenzációs listán mandátumot, aki az ötszázalékos küszöböt át tudta lépni.Lendvai Ildikó, a szocialista frakció vezetője és Wiener György, az alkotmányügyi bizottság MSZP-s tagja elmondta, 2004 végéig "közös akarattal" el kellene fogadni a választási törvény módosítását annak érdekében, hogy a 2006-os választást új rendszer szerint lehessen lebonyolítani. Az MSZP elképzelése szerint meg kellene tartani az egyéni jelöltre és a területi listára történő szavazást, de a megyei listákhoz nem ragaszkodnak. Mint mondta, olcsóbb lenne az egyfordulós választási rendszer. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!