Tetszett a cikk?

Nem a társadalmi együttélés, hanem az Országgyűlés szabályait sértette meg az a fiatalember, aki még április közepén három társával együtt "Ki Irakból" feliratú szórólapokat dobált a karzatról az ülésterembe.

Az Országgyűlés április 19-i ülését négy fiatal "Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarta meg, amelyeken aláírásként "Ahimsa Csoport" szerepelt. A narancssárga pólót viselő három férfit és egy nőt a teremőrök kivezették a karzatról, majd a rendőrség előállította őket. (Az ahimsa szanszkrit kifejezés, jelentése erőszakmentesség.)A mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a résztvevők egyikét idézte be. A férfi az utolsó szó jogán emlékeztetett az alkotmányra, amely szerint "a Magyar Köztársaság elutasítja a háborút, mint a nemzetek közötti viták megoldásának eszközét, és tartózkodik a más államok függetlensége vagy területi épsége ellen irányuló erőszak alkalmazásától, illetőleg az erőszakkal való fenyegetéstől", és mint mondta, ők erre akartak rávilágítani tettükkel.A bíróság megszüntette a férfi ellen az eljárást, mert úgy ítélte meg, a férfi tettével nem valósított meg kihívóan közösségellenes magatartást, és igaz, hogy egyesekben felháborodást keltett cselekedete, de a közszereplést vállalóknak az Alkotmánybíróság határozata szerint nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben. A rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt indult eljárást is megszüntette, mert annak feltétele lett volna, hogy a férfi megvalósítsa a rendzavarást. A végzés jogerős. A PKKB szerdán várhatóan végzést hirdet a másik három fiatal ügyében is.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba