Idén is lezajlott a felvételi procedúra, és szerda reggelre minden felvételiző megtudhatta, sikeresen próbálkozott-e bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe. Izgatottabb várakozásnak voltak kitéve azok, akik „népszerű” szakot választottak, de a ponthatárok kapcsán bárkit érhetett meglepetés.Tegnap bonyolult algoritmusok és képletek segítségével megszülettek a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárai, amelyek számos fiatalnak okoztak örömet, de akadtak olyanok is, akik kiszorultak a keretből. Idén 105-110 ezer fiatalt vesznek fel, a sikertelenül vizsgázók számára esetleg a fellebbezés és a jogorvoslat jelentheti az iskolába vezető kiskaput.

Akik igazságtalannak érzik felvételük elutasítását „pontosan szabályozott jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek, de észben kell tartani, … csodák nincsenek” – olvasható az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) honlapján. Felülbírálati kérelmet lehet benyújtani például hibás pontszámítás esetén, vagy ha valakinek nem vették figyelembe a benyújtott nyelvvizsga-bizonyítványát. Erre az elutasítástól számított 15 nap áll a diákok rendelkezésére, és a fellebbezést írásban kell benyújtani az intézmény vezetőjének. Egyéb esetekben, mint például ha valaki nem érte el a ponthatárt, nem érdemes „kardoskodni”.

A felvételizők többsége szerint jó iránymutatók lehetnek az előző évek ponthatárai; sokan ezek alapján mérlegelték, hogy milyen esélyekkel indulnak a felsőoktatási intézményekbe való bejutásért. Azonban a számokat legalább öt tényező befolyásolja; többek között az, hogy mennyien jelentkeztek az adott szakra vagy hogy milyen nehéz volt a felvételi vizsga feladatsora. Az esélyekről inkább a felvételizők száma árul el többet, tehát inkább ennek érdemes utánanézni ilyen esetben. Azt is érdemes tudni, hogy a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban megadott irányszám nem a jövendő elsőévesek számát jelzi, hisz ha annál kevesebben felelnek meg a megállapított ponthatárnak, akkor sem húzzák meg lejjebb a vonalat.

A legnépszerűbb iskolák

Az idei jelentkezési adatok alapján nem tapasztalható lényeges változás az elmúlt évekhez képest. Továbbra is nagy fölénnyel vezet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE); ahová a jelentkezők több mint egytizede adta be jelentkezési lapját. Második a Szegedi Tudományegyetem, amelyet a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Debreceni Egyetem követ a népszerűségi ranglistán. A főiskolák közül idén a Budapesti Gazdasági Főiskola vitte el a pálmát, második helyre pedig a Budapesti Műszaki Főiskola került. A sorrend azonban némileg változik, ha figyelembe vesszük a nappali tagozatos képzésre jelentkezőket. Első és második hely tekintetében így sincs vita, harmadik helyre ugrik azonban a Budapesti Gazdasági Főiskola, maga mögé utasítva a pécsi és a debreceni egyetemeket.

Bár a népszerű szakok tekintetében sem történt nagy változás tavalyi évhez képest, néhány kisebb változás azért akad. Stabilan tartja első helyét az egyetemi közgazdasági szak, másodikként pedig rögtön egy meglepetés bukkan fel: a főiskolai idegenforgalmi és szálloda szak, mely a tavalyi évhez képest 700 fős növekedéssel erősített. Harmadik helyen végzett a jogászok kara; népszerűnek bizonyultak továbbá a gazdálkodási, a pszichológia és a kommunikáció irányok. Ennek tükrében alakultak persze a ponthatárok is, megemelve a lécet a „kedveltebb” szakokra pályázók előtt.

Az OFI folyamatos felmérése szerint a megkérdezett diákok 60,84 százaléka abba a felsőoktatási intézménybe jutott be, ahova mindig is be akart kerülni; 11,6 százalék volt sikeres az első helyen megjelölt intézményben, bár nekik nem ez volt az álmuk, s a szavazók 10,99 százalékát vették fel a második helyre. 9,64 százalék nyert felvételt olyan intézménybe, ahová csak azért jelentkezett, mert úgyis felveszik; a maradék 6,93 százalék pedig úgy döntött, nem fog élni frissen szerzett egyetemi, vagy főiskolai helyével, inkább átjelentkezik.

Minden felvételiző tudta, hogy a vizsga várhatóan nem lesz könnyű, ám a kudarcok ellenére ismét nőtt a diplomára esélyesek száma. Sokan sikerélménnyel zárták a „versenyt”, azonban a neheze még előttük van. Mert ahogy a bölcs öregek mondják: nem bejutni, bent maradni nehéz.

Ponthatárok a hvg.hu-n

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene