Tetszett a cikk?

Magyarországon a gyermekek a rossz bánásmód, az elhanyagoltság miatt is veszélyeztetettebbek, és a csecsemőgyilkosságok száma is magasabb az uniós átlagnál.

Az elmúlt 30 évben Magyarországon is jelentősen csökkent a gyermekhalandóság, de a fejlett országokhoz viszonyítva továbbra is magas a szülés körüli halálozás - olvasható az UNICEF New-York-ban kiadott jelentésében. A "Progress for Children" című jelentés - amely az öt éven aluli gyermekek halálozásának okait elemzi - megállapítja, hogy a világon minden tizenkettedik gyermek meghal, mielőtt betöltené ötödik életévét.Ez javulásnak nevezhető az 1960-as évekhez képest, amikor még minden ötödik öt éven aluli gyermeket ez a sors fenyegetett - közölte Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója.A jelentés név szerint említi Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarországot, mint ahol a fejlett országokhoz viszonyítva továbbra is magas a gyermekhalálozás aránya.Az online sajtótájékoztatón Siklós Pál, a Szent István Kórház főorvosa úgy fogalmazott, hogy ennek fő oka a fejlett országokhoz képest viszonylag magas - 8,88 százalékos - a koraszülési arány, de a jelentésből kiderül, hogy a gyermekbalesetek száma is magas Magyarországon.A nemzetközi gyermekhalandósági listát Sierra Leone vezeti, és az első tíz között Irak kivételével csak afrikai országok vannak. A lista végén Svédország áll, ahol 1000 élveszületésre 3 öt év alatti halálozás jut. Magyarországon ez a mutató 9.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!