szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogi nonszensz és méltatlan a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, hogy perelni akar a bíróságot sértő megnyilvánulások miatt - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken.

"Jogállamban mindenkinek joga van kinyilvánítani véleményét, akár bíróságok munkájával, bírósági ítéletekkel kapcsolatban is, ha pedig ezek a megnyilvánulások bárkinek a személyiségi jogait sértik, a sérelmet elszenvedetteknek lehetőségük van jogorvoslatot keresni" - áll a jogvédő szervezet közleményében.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a napokban azt nyilatkozta, hogy az OIT javaslata alapján a testület elnökét perlési jogosultsággal kellene felruházni "a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások" esetére.

A civil szervezet szerint az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat nem annyira a jogos vagy akár jogtalan, de megcáfolható kritikák veszélyeztetik, hanem sokkal inkább az olyan ítélethirdetések, amelyeket "a hatályos törvényeknek fittyet hányva" zárt ajtók mögött bonyolítanak le a bíróságok.

A TASZ közleményében emlékeztettet arra is, hogy az Alkotmánybíróság már több mint egy évtizede kimondta: "A hatóság vagy hivatalos személy, valamint a közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas - e minőségére tekintettel tett - értékítéletet kifejező véleménynyilvánítás alkotmányosan nem büntethető".

Lomnici Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján az OIT javaslatáról szólva elmondta: az utóbbi időben olyan durva támadások érték a bírákat, a bíróságokat, amelyek "a szólásszabadság határát bőven túllépik". Hozzátette, az Európai Unió valamennyi tagállamában részletesen szabályozták az igazságszolgáltatást sértő bűncselekményeket.

Lomnici Zoltán ugyanakkor elmondta azt is: fontosnak tartja, hogy a bíróságok munkáját érintő kritika ne legyen elfojtva, ne korlátozzák az újságírók szólás- és gondolatközlési szabadságát. Ezért a MÚOSZ és a Legfelsőbb Bíróság konferenciát rendez, ahol újságírókkal közösen megvizsgálják a jelenlegi és a lehetséges szabályozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Gyurcsány találkozott Lomnicivel

Nincs biztonságos Magyarország független és hatékony bíróságok nélkül - mondta Gyurcsány Ferenc a Lomnici Zoltán főbírónál tett pénteki látogatását követő sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Lomnici módosítaná a választási törvényt

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a népszavazás tapasztalatai nyomán indokolt a választási eljárásról szóló törvény módosítása. Lomnici szerint ezres nagyságrendben érkeznek kifogások, a jogorvoslatokat elbíráló szerv "bedugul, ellehetetlenül".

Itthon

Bárándy és Lomnici a bírói függetlenségről egyeztetett

Az igazságügy-miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt a felhívást vitatták meg, amelyben az utóbbi arra kérte a köztársasági elnököt, a kormányt és az Országgyűlést, hogy ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilatkozásokat.

Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe