szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magasabb színvonalú betegellátás érdekében működnek majd együtt Vác és a szlovákiai Ipolyság kórházai; erről állapodott meg a két város vezetése - közölte Vác polgármestere.

Both János hozzátette: az Ipoly-menti magyar falvak földrajzilag közelebb fekszenek Ipolysághoz, mint Váchoz, s ezért kézenfekvő, hogy sürgős esetben a beteget, vagy sérültet a szlovákiai kórházba szállítsák, míg más kezeléseket a kompletten felszerelt váci kórházban végezhetnének szlovákiai betegnél is.

A polgármester a lehetőségekről szólva megemlítette, hogy egyebek mellett a különféle sebészeti beavatkozások, CT-diagnosztika, vesekő-zúzás és különféle belgyógyászati kezelések a váci intézményben jobb körülmények között végezhetők el a korszerű műszerezettség miatt. Ilyen vizsgálatokért a határ túloldalán élőknek a pozsonyi vagy kassai kórházat kell felkeresniük - tette hozzá.

Ezért határozta el a két testvérváros vezetése az egészségügyi együttműködés kialakítását. A kölcsönös betegellátás részleteiről a két kórház vezetése és az illetékes mentőállomások is megkezdték a tárgyalásokat. Ugyancsak egyeztetésre van szükség a két ország betegbiztosítója között is a gyógyítás, kezelés költségeivel kapcsolatban - hangsúlyozta a polgármester.

Elmondása szerint az egészségügyi tárca nyitott a kérdés megoldására, s a szlovák minisztérium is támogatja a közös betegellátás rendszerének kialakítását a határ mentén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Gyengélkedő kórházak

Minden tizedik kórház csődközeli helyzetben van - summázható a Magyar Kórházszövetség múlt héten nyilvánosságra...

Gazdaság

Központi beszerzés a fővárosi kórházaknál

Takarékossági okokból központosítani kívánják a fővárosi önkormányzat kórházainak kiszolgáló funkcióit, beleértve a mosodai, élelmezési, anyag-, eszközbeszerzési, takarítási és vagyonvédelmi tevékenységet.

Gazdaság

Ombudsman: ingyenes parkolót a kórházaknál!

Az önkormányzatok jelöljenek ki a sürgősségi ellátást végző egészségügyi intézmények közelében ingyenes parkolóhelyet, a beteget szállító magánautóknak - kérte a belügyminisztert Lenkovics Barnabás ombudsman.