szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint azzal, hogy Szaúd-Arábia konzultációra hazarendelte nagykövetét, világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc "rasszista kijelentése" nem csupán egy rosszul sikerült poén volt, de immár "nemzetközi diplomáciai botránnyá dagadt".

"Űzd ki az arab ellenséget!" Arabelle-
nes hisztéria Amerikában.
© AP
Erről Németh Zsolt, a párt országgyűlési képviselője, a Parlament külügyi bizott-ságának elnöke beszélt az MTI-nek.

László Boglár kormányszóvivő szomba-ton az MTI-nek egy sajtóhírre reagálva elmondta: Szaúd-Arábia nem hívta vissza budapesti nagykövetét, a diplo-mata konzultációra utazott hazájába.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a konzul-tációra való hazarendelés, erőteljes diplomáciai figyelmeztetésnek minősül, amely ha nem vezet eredményre, akkor további szankciókat is maga után vonhat. Arra a kérdésre, hogy melyek lehetnek ezek a szankciók, azt mondta: számos diplomáciai szankció lehetséges, elméletileg egészen a diplomáciai kapcsolatok megszakításáig, ugyanakkor nyilvánvalóan ez az ügy nem fajulhat idáig.

Rijádi kommentár
Szaúd-Arábia hazarendelte kon-zultációra budapesti nagyköve-tét azt követően, hogy Gyur-csány Ferenc "arab terroristák-nak" nevezte a szaúd-arábiai futballválogatottat - közölte egy szaúd-arábiai külügyi illetékes vasárnap Rijádban. A miniszter-elnök az MSZP nőtagozatán egy humoristának azt mondta: a magyar futballválogatott a szaú-di-magyarmeccsen "halált meg-vető bátorsággal" küzdött az "arab terroristák" ellen. Gyur-csány azóta bocsánatot kért. A kijelentés után az arab országok budapesti diplomatái tanács-kozást tartottak, ám úgy nyi-latkoztak, hogy az eset nem fog kárt tenni Magyarország és az arab világ kapcsolataiban. A szaúdi illetékes nem nyilatkozott
arról, hogy milyen további lépé-seket fontolgat az arab király-ság.
Németh hozzátette: "Bagatellizálni a hazarendelést és egyfajta véletlenszerű egybeesésnek minősíteni (...) az több mint cinikus és önveszélyes a magyar diplomácia részére". A Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy nagyobb körültekintéssel nyilvánuljon meg a diplomáciában, "és hagyja abba zavaró repüléseit a külpolitika területén". A kormányzat mondjon igazat, ebben a kérdésben: "több őszinteséget és kevesebb dezinformációt kérünk".

Az ellenzéki poltikus szerint a kormányzat, különösen a külügyi kormányzat az elmúlt két hétben az üggyel kapcsolatban "egyszerűen nem mondott igazat a magyar társadalomnak, sorozatosan titkolózott, félretájékoztatott". Ez történt jegyzékkel és válaszjegyzékkel kapcsolatban, a félretájékoztatás "eklatáns példája" pedig, amikor pénteken arra hivatkozva mondták le Szili Katalin szaúd-arábiai útját, hogy hétfőn szavaznia kell a parlamentben.

Németh Zsolt emlékeztettet rá, a nemzetközi közösség erőfeszítései az utóbbi időben arra irányultak, hogy az arabok és a terrorizmus fogalmát szétválasszák egymástól, Gyurcsány Ferenc kijelentése, pedig ezzel az erőfeszítéssel áll szemben.

László Boglár az MTI-vel szombaton közölte: Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke maga mondta le Szaúd-Arábiába tervezett útját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Konzultációra utazott haza a szaúdi nagykövet

Szaúd-Arábia nem hívta vissza budapesti nagykövetét, a diplomata konzultációra utazott hazájába - mondta László Boglár kormányszóvivő szombaton a Magyar Nemzet egyik cikkére reagálva.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bocsánatot kért a terroristavicc miatt

A miniszterelnök kedden elnézést kért azoktól, akiket sértett a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő szombati kijelentése. "..a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény" - mondta korábban Gyurcsány.

hvg.hu Itthon

A Fidesz szerint az MTI eltussolta volna Gyurcsány "poénját"

A Fidesz bepanaszolja az MTI-t az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT), mert a hírügynökség a párt szerint minden alapvető etikai és szakmai szabályt megszegve, minden pártatlanságot félretéve próbált segíteni Gyurcsány Ferenc elhíresült, a szaúdi focistákat arab terroristáknak nevező kijelentésének eltussolásában.

MTI Itthon

A libanoni nagykövet megbocsátotta Gyurcsány viccét

A libanoni nagykövet szerint Gyurcsány Ferenc bocsánatkérése után lezártnak tekinthető az az ügy, amelyet a miniszterelnök szombati, a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő kijelentése generált. Huszein Muszavit erről azután beszélt, hogy megbeszélést folytatott Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével.

Szomorúan kezdődik 2021 is: közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Szomorúan kezdődik 2021 is: közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

Filmre vehetik, ahogy Barack Obama megkapja a koronavírus elleni oltást

Filmre vehetik, ahogy Barack Obama megkapja a koronavírus elleni oltást