szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tagadhatatlanul elindult egy szervezett támadás az egyházak, de különösen a katolikus egyház ellen - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára hétfőn.

Annak ellenére igaz ez, hogy Hiller István, az MSZP elnöke, korábbi kulturális miniszter azt mondta a történelmi egyházak vezetőinek tavaly novemberben, hogy a szocialista párt nem egyházellenes. Az állam és az egyház kapcsolatát illetően szólt arról is: a miniszterelnök előlépett egy "nagyon őszinte", a múltat végképp eltörölni szándékozó ötlettel; az ügynöktörvényt módosítani kell, és mindenkire ki kell terjeszteni, így az egyháziakra is.

"Azonnal meg is jelentek hírek arra vonatkozóan, hogy vannak ám listák, amelyek egyházi személyek ügynöki múltjáról szólnak. Valakik fejében tehát már korábban megszületett a gondolat, hogy a társadalomban, de leginkább az egyházon belül zavart kell kelteni" - tette hozzá.

Veres András rámutatott arra, hogy a kommunista diktatúra idején "minden vezetői tisztséget betöltő személy rendszeresen úgynevezett (hangulat-)jelentést írt a munkahelyéről, a környezetéről a szocialista államrend békéjének megőrzése érdekében", valójában azonban őket is megfigyeltették másokkal.

Mint mondta, az egyházi személyeket fokozott módon igyekeztek megkörnyékezni, velük szemben lelki és akár fizikai kínzásokat is bevetettek. Ebben a zaklatásban egyesek rendkívül hősies módon ellen tudtak állni, "mások személyében a beszervezők megtalálták azt a gyenge pontot, ahol zsarolni tudták őket s végül rá tudták venni őket az együttműködésre" - közölte.

Veres András azért nem tud egyetérteni a feltárás szükségességével, mert már nem ismerhető meg teljes körűen az ügynökök listája, s azokra nézve, akik ezt a kegyetlen rendszert létrehozták, fenntartották, ez semmiféle következménnyel nem járna; azok viszont, akik akkor áldozatai lettek tevékenységüknek, ma újra áldozatokká válnának.

A püspök szerint az utóbbi hónapok tapasztalata azt vetíti előre, hogy bizonyos politikai erők találnak okot a jövőben is arra, hogy az egyház ellen valamilyen kampányt kezdeményezzenek. "Erről a helyről is szeretném üzenni a politikusoknak: a kétezer éves egyház a mainál sokkal nagyobb próbatételeket és üldöztetéseket is túlélt már" - jelentette ki előadásában Veres András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Cserhalmi ügynök nem az a Cserhalmi

Cserhalmi György színművész nem azonos a hét végén napvilágot látott "ügynöklistán"szereplő azonos nevű személlyel - ezt a színművész hétfőn közleményben tudatta.

Szinte biztos a teltház a magyar válogatott novemberi meccseire

Szinte biztos a teltház a magyar válogatott novemberi meccseire

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét