szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök még az év vége előtt Budapestre látogathat - mondta az Egyesült Államok magyarországi nagykövete csütörtökön.

George H. Walker nagykövet azt mondta: erősen reméli, hogy George W. Bush amerikai elnök még az év vége előtt Budapestre látogat.

A misszióvezető beszámolt arról, hogy tervezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök amerikai útját is, de hivatalos meghívás és időpont még nincs. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akivel Walker nemrégiben találkozott, egyelőre nem készül az Egyesült Államokba.

Mint elhangzott, Somogyi Ferenc külügyminisztert április 1-én Washingtonban fogadja amerikai partnere, Condoleezza Rice. George H. Walker tájékoztatása szerint a külügyminiszteri találkozón várhatóan szóba kerül Irán, a kínai fegyverembargó egyesek által tervezett feloldása, a Közel-Kelet, a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok, valamint az amerikai vízumkiadás.

Utóbbi kapcsán az amerikai nagykövet megjegyezte: ő személy szerint reméli, hogy a washingtoni kongresszus módosítja a jelenleg hatályos törvényt, Bush elnök azonban addig is minden tőle telhetőt meg kíván tenni azért, hogy a törvény adta keretek között rugalmasabb legyen az amerikai vízumkiadás gyakorlata.

Arra a kérdésre, hogy miért csökkentette az idén az Egyesült Államok a Magyarországnak szánt katonai segélyt, holott Lengyelországnak jelentősen növelte, a nagykövet azt felelte: azért, mert a magyar fél tavaly még a fölajánlott tízmillió dolláros keretből is csak hatmilliót használt fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Bush-vizit Európában

Barátkozni, a régi viszonyt felmelegíteni jött George W. Bush amerikai elnök a héten Európába, és békülékeny beszédekkel igyekezett változást hozni az utóbbi időben fagyossá vált transzatlanti kapcsolatokba. A vitás ügyek többsége azonban továbbra is terítéken maradt, így nagy kérdés, hogy a Bush-vizit csak udvariassági látogatás volt-e, vagy valóban elindította a közeledést.

MTI Világ

Bush Pozsonyban van

Pozsonyba érkezett szerdán este George Bush, az Egyesült Államok elnöke, aki másnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytat megbeszéléseket a pozsonyi várban, egyszersmind hivatalos látogatás keretében Ivan Gasparovic szlovák államfővel és Mikulás Dzurinda kormányfővel tárgyal.

MTI Világ

"Nagyon építő" volt a Bush-Putyin-találkozó

Barátokként, szövetségesekként és testvérekként üdvözölte a szlovákokat George W. Bush amerikai elnök Pozsony történelmi óvárosának legnagyobb terén mondott beszédében. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása az atomprogram és a vállról indítható rakéták témájában is eredménnyel zárult, s megcsillant a kelet-európai országok amerikai vízummentességének lehetősége is.

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

A kormány döntött, tényleg új stadiont kap Pécs

A kormány döntött, tényleg új stadiont kap Pécs