szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Marketing Centrum február eleji felmérése azt jelezte, hogy januárban a kormánypártok, ha csak egy hajszálnyival is, de megelőzték az ellenzéket. A március elején lezárult felmérés szerint viszont februárban visszavette a vezetést a Fidesz.

Az MSZP támogatottsága ebben a választási ciklusban mindvégig lényegesen képlékenyebbnek bizonyult, mint a Fideszé. A Marketing Centrum tavaly október eleje óta összesen 6 felmérést készített a pártok támogatottságáról, és ebben az időszakban az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 34 és 38 százalék között ingadozott, az MSZP támogatottsága viszont 25 és 34 százalék között.

Ha alaposabban szemügyre vesszük az adatok alakulását, akkor azt látjuk, hogy az MSZP támogatottságának változása a leginkább azok arányával van szinkronban, akik több keresztkérdés után sem tudják vagy akarják megnevezni a kedvenc pártjukat, és nem a Fidesz támogatottságával. Ez azt jelenti, hogy van kb. 400 ezer olyan honfitársunk, aki az MSZP-t preferálja, ha éppen jól megy a kormány szekere, ha viszont van valami gond, akkor elbizonytalanodik.

A pártok támogatottságának alakulása a választásra jogosultak
körében
© Marketing Centrum

Elbizonytalanodó MSZP-tábor (Oldaltörés)

Legutóbb a december 5-i kettős népszavazás kampányidőszakában jelzett számottevőnek tekinthető elbizonytalanodást a nagyobbik kormánypárt táborában a Marketing Centrum, a mostani esetet pedig valószínűleg a február közepe óta folyamatosan zajló gazda-demonstrációknak tulajdoníthatjuk.

Ha csak a legutóbbi felméréshez viszonyítjuk a számokat, akkor a Fideszt kedvelők aránya 3 százalékkal bővült, az MSZP híveinek aránya pedig 6 százalékkal csökkent. Ez utóbbi változás jelentősebb, mint a becslések bizonytalansága. Január és február eleje között a politika iránt nagyon érdeklődők körében nyert a leginkább teret az MSZP a Fidesszel szemben, most viszont azok körében a legnagyobb a Fidesz előnye, akiket közepesen érdekel a politika.

Ezen túlmenően az is megállapítható, hogy az előző felméréshez viszonyítva a 44 évnél fiatalabbak, az érettségizettek, és a Budapesten, illetve a megyei jogú városokban élők körében rendeződött át a leginkább a két nagy párt közötti erőviszony.

Az MSZP tábor elbizonytalanodása abban is megmutatkozott, hogy kissé csökkent a párt támogatóinak választási részvételi valószínűség átlaga, miközben a Fidesz támogatói körében egy picivel növekedett ugyanez az átlag. Így a választási részvételi valószínűséggel súlyozott pártpreferenciákat nézve azt látjuk, hogy a Fidesz ismét nyerésre áll a „most vasárnapi” hipotetikus parlamenti választáson.

Pártpreferenciák 2005. február 24. március 1. között
© Marketing Centrum


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Marketing Centrum: a kormánypártok nyernék a választást

A Marketing Centrum népszavazási kampány időszakában készített felmérése 12 százalékos Fidesz vezetést jelzett a jogosultak körében. Ez az előny február elejére 1 százalékra olvadt. Ráadásul egy kissé csökkent a Fidesz támogatók szavazási eltökéltsége, és mindez azt eredményezte, hogy a „most vasárnapi” parlamenti választás győztese - 2003 óta először - a kormányoldal lenne.

Társadalom

Medián: pártok és politikusok népszerűsége

Szokatlanul ellentmondásos képet mutat a HVG megbízásából készült első idei Medián-elemzés: miközben sok tekintetben határozottan javulnak a közhangulat mutatói, és januárra kedvezőbb lett a kormány megítélése, a népszavazást követő csömör mintha mégis inkább a Fidesz-MPSZ malmára hajtotta volna a vizet.

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon