szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aláírták a megállapodást az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői ünnepélyes keretek között vasárnap délben a kormány parlamenti üléstermében.

Az aláírt megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is ellátta kézjegyével. A miniszterelnök elmondta, hogy jó érzéssel veszi tudomásul a megállapodást, és azt elfogadja. Mint hozzátette, az abban foglaltak végrehajtása érdekében a megállapodást a következő kormányülés elé terjeszti. Hangsúlyozta, hogy az egyezséget a parlament által elfogadott idei költségvetés keretei között kötötték meg.

Az aláírást megelőzően Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jakab István, a Magosz elnöke méltatta az egyezséget, amelynek létrejöttét a március 15-i ünnep közeledte is segítette a szavaik szerint. „A legszebb és legnagyobb nemzeti ünnepünk előtt az egész nemzet számára fontos volt, hogy ez a megállapodás létrejöjjön" – hangoztatta Németh Imre. A miniszter kijelentette, hogy a tárgyalófelek a lehetőségek között a legjobb megoldást találták meg. Köszönve Jakab István hozzáállását, Németh Imre kiemelte, hogy a kormány nem győzni akart a tárgyalásokon, hanem megállapodni.

„Többször félreértések határozták meg a szembenállást" – ismerte el a miniszter, aki hozzátette, hogy a tárca ilyen vitában néha élesebben fogalmaz annak érdekében, hogy bizonyos kontúrok élesebben rajzolódjanak ki. „A gazda társadalmat ugyanakkor sosem kívántam megsérteni, (...) remélem, hogy a későbbiekben ezt ők is így fogják értékelni" – fogalmazott az agrrtárca vezetője.

A miniszter a megállapodás legutóbb létrejött pontjait ismertetve elmondta, hogy az állatjóléti támogatás kerete 10 milliárd forint lesz, amiből 6 milliárd a sertés, 4 milliárd a baromfi ágazat számára jár majd, és a keret kimerüléséig vehető igénybe. Ugyancsak eddig nem említett eleme az egyezségnek, hogy a 2003-as fagy- és aszálykárokra igénybe vett mintegy 50 milliárd forint hitel visszafizetésére rendelkezésre álló idő a duplájára emelkedik.

Jakab István arról szólt, hogy a magyar vidék jogos igényét fogalmazták meg a tárgyalások során. A demonstráció bebizonyította, hogy 50 év után létrejött egy erős, egységes magyar gazda -érdekképviselet. Ezt az erőt az építkezésre, az európai uniós források elérésére kívánják felhasználni – jelentette ki. Az elnök szavai szerint a tárgyalássorozatot olyan vita jellemezte, amely az „elszalasztott lehetőségek pótlására" vonatkozott. „A tárgyalások három hete igazolta, hogy a gazdálkodók jogos igényei fogalmazódtak meg” - szögezte le Jakab István. Meggyőződésének adott hangot, hogy „más" nem került szóba. „Nem kívántunk senkit megsérteni, nem kívántuk az ország nyugalmát felkavarni" – jelentette ki az elnök. Szerinte az ország hosszú távú nyugalmához szükség van arra, hogy a gazda nyugodtan tudjon termelni.

A Felvonulási téren a demonstráló gazdák kitörő lelkesedéssel fogadták a megállapodás aláírásáról szóló bejelentést. A hírt nem sokkal délután egy óra után, a demonstrálók sátrában tartott vasárnapi istentiszteletet követően közölték a szervezők. Bejelentésük hosszas tapsot, éljenzést és zászlólobogtatást váltott ki. A megállapodás megszületésének hallatára az ünneplő jelenlévők közül többen örömükben megölelték egymást, néhányan még könnyekre is fakadtak.

Este hagyják el Budapestet a traktoristák (Oldaltörés)

Várhatóan késő délután vagy az esti órákban indulnak haza a gazdák munkagépeikkel a fővárosi Felvonulási térről, közölte a rendőrség. A Magosz képviselői és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap délután tárgyalt arról, hogy a délben létrejött agrármegállapodás aláírása után milyen formában hagyják el a mezőgazdasági munkagépek a Felvonulási teret – áll a BRFK közleményében. A felek megállapodtak abban, hogy amikor a demonstráció szervezői a konvojokat irányonként összeállították, azokat a BRFK közlekedésrendészetének munkatársai kivezetik a főváros területéről. A konvojok indulásának várható időpontja a késő délutáni, esti órákra tehető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Továbbra sincs megegyezés a gazdák és az agrártárca között

Az Országos Demonstrációs Bizottság és a gazdák tárgyalóküldöttsége péntek délelőtti budapesti ülésén úgy döntött, hogy a továbbiakban csak a miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandó tárgyalni – jelentette be a tanácskozást követően Székely Gábor, a demonstrációs bizottság tagja, a Magosz alelnöke.

Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

A gazdák még ma meg akarnak egyezni

Jakab István, Magosz-elnök szerint a legkritikusabb pontokon - ezek a gabonaintervenció és a költségvetést érintő kérdéskörök - megmerevedtek az álláspontok, ám csütörtök 13 óráig a gazdák megegyezést szeretnének. Németh Imre agrárminiszter szerint a tárgyalások befejezése nem az agrártárcán múlik.

MTI Itthon

Agrárdemonstráció: újabb gazdák indultak útnak

Újabb tiltakozó gazdák indultak munkagépekkel Budapest irányába - közölte szombaton reggel a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Közben a gazdák válságstábot alakítottak, mert - mint közölték -Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre miniszter helyett a tárgyalások folytatására.

MTI Itthon

Kudarcba fulladt a tárgyalás a gazdákkal

Nem jött létre a megállapodás a demonstráló gazdák és az agrárkormányzat képviselői között csütörtökön estig, annak ellenére, hogy mind két fél az utolsó pillanatokig bízott abban. A felek nyilatkozatai szerint pénteken még lehet esély a megállapodásra.

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban