szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Földi László szerint meglepő lenne, ha valóban egy, a sajtóhírekben szereplő külföldi titkosszolgálat állna a magyar ügynöklisták nyilvánosságra kerülésének hátterében. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója erről a közszolgálati rádióban nyilatkozott vasárnap.

Mint arról a hvg.hu már március 7-én beszámolt, Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentést tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy Political Capital vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal. A jelenleg a polgári légimentésben tevékenykedő Aerocaritas Alapítvány elnöke a március 4-én postázott feljelentésében azt állítja: „megbízható forrásokból származó, de általam nem ellenőrizhető adatok szerint az ügy hátterében, mint felbujtó, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad található. Az információk szerint a Mosszad idáig 200 ezer dollárt fordított magyar ügynökök finanszírozására és még további 800 ezer dollárt ígért a teljes hálózati kör feltérképezése.”

A Magyar Rádió ma reggeli, Vasárnapi Újság című műsorában ugyanakkor Földi László a külföldi titkosszolgálat megnevezése nélkül arról beszélt: számára meglepő a sajtóinformáció, tudomása szerint volt együttműködés a magyar és a külföldi szervezet között, ezért a külföldi titkosszolgálatnak nem állhatott érdekében partnere meggyengítése.

Földi elmondta, bár semmi nem zárható ki, meglepné a dolog, hiszen a szóban forgó külföldi titkosszolgálat "nem volt ellenérdekű szolgálat a szó klasszikus értelmében". "Sőt, bizonyos területeken még együttműködésre is kényszerült, vagy volt hajlandó a magyar szolgálatokkal" - mondta a hírszerzés egykori műveleti igazgatója, kifejtve: "miközben bizonyos irányokban együtt kellett, hogy működjön és várt magyar szolgálatoktól komoly információt, illetve hogy úgy mondjam, együttműködési lehetőséget, nem hiszem, hogy eközben neki érdeke lenne ugyanezen szolgálatokat tönkreverni, hiszen ezzel az ő érdeke is, végül is közvetett módon sérül. Ezért számomra egy picit regényes ez a felvetés".
 
A Vasárnapi Újság interjújában egyszer sem hangzott el a Kozankai által néven nevezett külföldi szolgálat neve.  

A közszolgálati rádió ugyanezen műsorának március 6-i adásában Kövér László volt titokminiszter, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke beszélt arról, hogy az ügynöklistáknak a titkosszolgálatok működését is veszélyeztető napvilágra kerülése a miniszterelnök környékén keresendő központ forgatókönyve szerint történik, de nem kizárt az sem, hogy ellenérdekű titkosszolgálatok állnak az ügy mögött. Lapunk Kövér szavaira reagálva szerkesztőségi közleményben tudatta: a hvg.hu által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumok és értesülések esetében az effajta feltételezés kizárható.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Állambiztonsági iratjegyzék az interneten

A napokban került fel az internetre a Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságának 1995-ös jelentése. A Nyilvánosság Klub honlapján megtalálható dokumentumból kiderül, hogy milyen iratokat őriztek a minisztériumi irattárban a BM III. Főcsoportfőnökség és a III/III. Csoportfőnökség tevékenységéről.

MTI Itthon

Az átvilágítóbírák szerint az ügynöklisták számos adata hiteltelen

A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni - áll az átvilágítóbírák közleményében. A bírák nem részletezik, pontosan miben találtak kifogást.

MTI Itthon

A nemzetbiztonságiak válasza a hvg.hu cikkére

Nem a titkosszolgálatok nyomására nem mernek a döntéshozók az ex-kémek ügyéhez hozzányúlni - reagált a hvg.hu portálon szerdán megjelent cikkre a polgári nemzetbiztonsági szolgálat az MTI-nek.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Felkutattuk a kémkedésért elítélteket (dokumentumok)

A hvg.hu-nak sikerült felkutatnia a pártállam idején kémkedésért elítélt személyeket. Sorsukban közös, hogy koncepciós perek áldozatai lettek és egyelőre esélytelennek látják rehabilitációjukat. Néhányuk már többször szerepelt a sajtóban, de összeállításunkban vannak olyan személyek is, akiknek neve és néhány, ügyével kapcsolatos adata most kerül először nyilvánosságra.

Szellem

Szigorúan titkos tisztek

Egy állambiztonsággal foglalkozó kutató mintegy 5 ezerre becsüli a Belügyminisztérium III. főcsoportfőnöksége által a rendszerváltás előtt foglalkoztatott szigorúan titkos állományú tisztek létszámát. A hálózat legkevésbé ismert csapatáról eddig csak szórványosan kerültek elő - olykor azért meglepő - adalékok.

MTI Világ

Csaknem teljesen ismertté vált a szlovák ügynöklista

Újabb 38 ezer nevet tett közzé pénteken az interneten a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB aktáit dokumentáló szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN). Ezzel azonban még nem maradéktalanul teljes az ügynökök és megfigyeltek névsora, mert nyárig még a Prágában nyilvántartottak névsorát is közzéteszik.

hvg.hu Itthon

III/III-as telefonregiszter 1989-ből

Mostanában válik világossá, hogy mennyire szerteágazó volt az állambiztonság rendszere: titkos hálózatok, a hálózaton kívüli kapcsolatok vagy a III. Főcsoportfőnökség operatív és titkos állománya. Ám - miközben a mezei halandónak évtizedeket kellett várni a telefonra - a III/III. Csoportfőnökség közvetlen vonalakkal rendelkezett a hivatalokhoz, határátkelőkhöz és pártszervezetekhez is. És mindig volt, aki a telefont felvette.

MTI Itthon

A titkosszolgálat befejezte a kalóz ügynöklista vizsgálatát

Befejeződött a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata az internetre feltett, 219 nevet tartalmazó "ügynöklista" ügyében, annak eredményeit átadták a rendőrségnek - erősítette meg egy napilap információját a nemzetbiztonsági szolgálatok magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

Lekapcsolnak egy biztonsági funkciót a Chrome böngészőben a járvány miatt

Lekapcsolnak egy biztonsági funkciót a Chrome böngészőben a járvány miatt

A NER-rel fizettetné ki a koronavírus elleni harc árát Botka László

A NER-rel fizettetné ki a koronavírus elleni harc árát Botka László

Gyógyszerek előállítását gyorsító eszközöket fejlesztenek Szegeden

Gyógyszerek előállítását gyorsító eszközöket fejlesztenek Szegeden