szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Fórum tagjai adtak le taktikai okokból szavazatot Szili Katalinra a köztársaságielnök-választás első fordulójában - közölte Horváth Balázs, a Nemzeti Fórum csoport tagja, országgyűlési képviselő.

Szóljon hozzá!
Ossza meg véleményét a többi olvasóval hvg.hu Fórumán!

"A köztársaságielnök-választás taktikai szavazás volt" - mondta Horváth Balázs. A képviselő mindössze annyit volt hajlandó elárulni, hogy három szavazat a Nemzeti Fórum csoporthoz köthető azok közül, amelyeket valakik a köztársasági elnökről szóló szavazás első fordulójában vagy Szili Katalinra adtak le, vagy amelyek érvénytelenek voltak.

Az első fordulóban Áder János Fidesz-frakcióvezető szerint a jobboldalról hárman Szili Katalinra szavaztak, illetve érvénytelen szavazatot adtak le, és a Fidesz politikusa ezeket a személyeket vakondoknak minősítette.

Az első fordulóban a taktikai szavazásnak az volt a célja, "hogy benntartsuk Szili Katalint" - indokolta lépésüket Horváth Balázs. A volt MDF-es képviselő hozzátette: a második és a harmadik fordulóban a csoport tagjai Sólyom Lászlóra adták le a szavazatukat.

Határozottan visszautasította azt az állítást, hogy a képviselőik megsértették az alkotmányt, amikor a második fordulóban megmutatták a sajtónak a szavazócédulájukat, és így a szavazatuk nem volt titkos. "Aki ilyet állít, az nem ért a joghoz: az alkotmány azt mondja ki, hogy a titkos szavazás lehetőségét biztosítani kell" - mondta.

A Nemzeti Fórum tagjainak véleménye szerint a szavazat nyilvános bemutatása nem alkotmánysértő, "hiszen bárki nyilvánosan elmondhatja az álláspontját" - hangsúlyozta Horváth Balázs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elnökválasztás: átszavazó szocialisták?

Sólyom László letette az államelnöki esküt, a parlament tagjai, párthovatartozástól függetlenül, kétszer is elénekelték a Himnuszt. A hangulat emelkedett volt, de néhány órával később a szocialisták már elkezdték keresni kétségtelen kudarcuk okait. Valósággal sokkolta őket Szili Katalin veresége, bármennyire megtisztelő is második helye az államfői kinevezésért folytatott versenyben.

MTI Itthon

Kuncze: nem távoznak az SZDSZ miniszterei

Kuncze Gábor nemmel válaszolt szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy szabad demokrata miniszterek távozzanak a kormányból az államfőválasztás miatt.

MTI Itthon

Horn: "az SZDSZ visszaélt a gyengeségével"

Horn Gyula volt miniszterelnök kedden az államfőválasztás után kételyének adott hangot abban a tekintetben, hogy helyreállítható-e a bizalom az MSZP-ben az SZDSZ iránt.

MTI Itthon

Gyurcsány és Szili gratulált Sólyomnak

Az alkotmány betűje és szelleme szerint a köztársaság kormánya együttműködik a köztársaság elnökével, annak érdekében, hogy közös céljaikat, a nemzet szolgálatát és felemelését teljesíthessék - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Sólyom Lászlót államfővé választó szavazás utáni sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Hiller nem mond le az MSZP szombati kongresszusán

Hiller István, az MSZP elnöke nem mond le a párt szombati kongresszusán. A nagyobbik kormánypárt vezetője erről egy szerda reggeli televízióműsorban beszélt a köztársaságielnök-választás kapcsán.

Túl gyorsan hajt? 2022-től akár a gázt is elveheti az új autója

Túl gyorsan hajt? 2022-től akár a gázt is elveheti az új autója

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket