szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választási időszakban, az MSZP-t a párt országos választási bizottsága vezeti. A bizottság vezetője pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lesz - mondta Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn reggel a közszolgálati televízió műsorában.

"Az országos választási bizottság vezeti a pártot választási időszakban. Az országos választási bizottság meg fog alakulni két héten belül, és ennek Gyurcsány Ferenc lesz a vezetője. Az elemzőknek igazuk van" - közölte a pártelnök az Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogy az elemzők szerint gyakorlatilag a kormányfő a párt első embere.

Hiller hozzátette, a pártelnök továbbra is ő, az elnök minden olyan jogköre, amely a párt vezetésére vonatkozott, megmarad.

"Nem történt semmi olyasmi, ami az országos választási bizottság felállításakor máskor nem. De világossá válik egy hierarchia" - fogalmazott, hozzátéve, hogy 2001-ben a bizottság elnöke a párt miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter volt.

Hiller István egy újságírói felvetésére válaszolva, miszerint tartott attól, hogy ha ellenvéleményt fogalmaz meg Szili Katalin jelölése kapcsán, akkor megkérdőjelezik a párt iránti lojalitását, azt mondta, igaza van.

A politikus kérdésre válaszolva kijelentette, biztos abban, hogy a köztársaságielnök-választás során nem fizettek le ellenzéki képviselőket.

A pártelnök közölte, nem tekinti a felelősök listájának azt, amely Gyurcsány Ferenc beszédében elhangzott, azaz, hogy a kormányfő megnevezte a személyi felelősöket, Szekeres Imrét, Toller Lászlót, Szili Katalint és Horn Gyulát.

Az MSZP elnöke cáfolta, hogy megállapodás lett volna Szili Katalin és közte, vagyis, hogy a 2004-es pártelnök-választáson a házelnök azért lépett vissza a jelöltségtől, hogy Hiller István támogassa államfőjelölését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hiller: nem kell távoznom

Hiller István, az MSZP elnöke kedden a párt frakcióülése után azt mondta: nem kerülhet a pozíciójába, hogy nem a párt jelöltjét választották köztársasági elnöknek, ugyanakkor csalódottságát is kifejezte az eredmény miatt.

Vélemény

Szili magával ránthatja Hillert?

Meghatározó szocialista körökben már a kincstári optimizmus is fogytán a közelgő államfőválasztás előtt. Ha Szili nem jön be, Hiller presztízse is megrendül.

MTI Itthon

Hiller nem mond le az MSZP szombati kongresszusán

Hiller István, az MSZP elnöke nem mond le a párt szombati kongresszusán. A nagyobbik kormánypárt vezetője erről egy szerda reggeli televízióműsorban beszélt a köztársaságielnök-választás kapcsán.

MTI Itthon

Hiller szerint a koalíciót folytatni kell

A kisebbségi kormányzás nem járható út, a szocialisták nem akarnak előrehozott választásokat, tehát a nézeteltérések ellenére folytatni kell a koalíciós kormányzást - mondta Hiller István pártelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán.