szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felsőoktatási felvételi mizéria- Robbanáspontok cimű írásában a HVG csütörtökön megjelenő száma az ismertté vált ponthatárok következményeit elemzi. Felhívja a figyelmet, többek között, hogy az Oktatási Minisztérium, nemes egyszerűséggel, az idén érettségizettek közé sorolja azokat is, akik korábban maturáltak, majd idén szintemelő vizsgát tettek, és az utóbbi eredményét kérték beszámítani.

A HVG-ben Dobszay János írása megállapítja: a slágerszakokra csak csillagászati pontszámokkal lehetett bekerülni. Mintegy ötven olyan slágerszak van - a közel hatszázból -, ahová még a 100 százalékos érettségi mellé megszerzett középfokú nyelvvizsgával sem lehetett bejutni, mert az álomhatárt 140 pont közelében húzták meg.

Kirívóan magasra került a léc a pszichológusképzésben, az orvosi karokon a nemzetközi kapcsolatok, és a nemzetközi tanulmányok szakokon. Egy sor képzésre tavaly még a maximálisan elnyerhető pontok 90 százalékával is be lehetett kerülni, az idén viszont már az érettségiért kapható pontok plafonjával (a 120 és az emelt szintért járó 7 pluszponttal) sem lehetett labdába rúgni.

Pedig az egyetemi szintű orvosképzésben az előzetesen meghirdetett 1283 fős keretszámhoz képest mintegy 20 százalékkal nőtt a felvettek létszáma, és a természettudományos képzésben is hasonló arányban emelkedtek a beiskolázási arányok. Az átcsoportosítás kárvallottjai lettek  viszont a bölcsész és a jogi szakok.

A cikk emlékeztet az Oktatási Minisztérium statisztikáira: ezek szerint a nappali egyetemi, és főiskolai alapképzés államilag finanszírozott szakjaira az idén hajszálpontosan annyi korábban érettségizettet vettek fel, mint tavaly (30,8 százalékot),  és a úgynevezett elitszakok esetében sem igazolódtak  a „régiek”  (korábban érettségizettek)  versenyelőnyével kapcsolatos aggályok.

Csakhogy az OM az idén érettségizettek közé sorolja azokat, akik korábban maturáltak, majd idén szintemelő vizsgát tettek, és az utóbbi eredményét kérték beszámítani. A vetítési alapot pedig némiképp torzítja, hogy az idén felvételizők között 35-ről 38 százalékra nőtt a frissen érettségizettek aránya - miközben 15 ezerrel, 150 ezerre csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. További részletek a HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A felvételizők fele nem tudja, mi vár rá

A diákok továbbtanulását gyökereiben változtatja meg a felsőoktatást átalakító bolognai folyamat 2006-tól, ennek ellenére 56 százalékuk még egyáltalán nem hallott róla, 78 százalékuk pedig nem ismeri a különbséget a bachelor és a master képzések között - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

MTI Itthon

Magyar Bálint szerint nincs esélyegyenlőtlenség a felvételiben

Nem vált be az a jóslat, hogy az új érettségi-felvételi rendszer felborítja a felsőoktatási felvételek esélyegyenlőségét; az eddigi adatok szerint ugyanolyan vagy még nagyobb arányban kerülnek be az idén érettségizettek, mint korábban - közölte az oktatási miniszter a köztévé reggeli műsorában pénteken.

hvg.hu Itthon

Éjfélkor teszik közzé a felvételi ponthatárokat

Előreláthatólag a késő esti órákban eldőlnek az idei végleges felsőoktatási felvételi ponthatárok, s ezzel pont kerülhet annak a vitának a végére is, vajon idén könnyebben nyertek-e felvételt a régi felvételi rendszerben éretségizett diákok hozott pontjaikkal, frissen érettségizett társaiknál.

MTI Itthon

Módosították a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletet

A kormány módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben.

MTI Itthon

Felsőoktatási felvételi ponthatárok az interneten

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) felrakta honlapjára, a http://www.felvi.hu-ra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyeket a szerdai nap első perceitől már lehet olvasni a honlapon.

A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon