szerző:
hvg.hu

Felsőoktatási felvételi mizéria- Robbanáspontok cimű írásában a HVG csütörtökön megjelenő száma az ismertté vált ponthatárok következményeit elemzi. Felhívja a figyelmet, többek között, hogy az Oktatási Minisztérium, nemes egyszerűséggel, az idén érettségizettek közé sorolja azokat is, akik korábban maturáltak, majd idén szintemelő vizsgát tettek, és az utóbbi eredményét kérték beszámítani.

A HVG-ben Dobszay János írása megállapítja: a slágerszakokra csak csillagászati pontszámokkal lehetett bekerülni. Mintegy ötven olyan slágerszak van - a közel hatszázból -, ahová még a 100 százalékos érettségi mellé megszerzett középfokú nyelvvizsgával sem lehetett bejutni, mert az álomhatárt 140 pont közelében húzták meg.

Kirívóan magasra került a léc a pszichológusképzésben, az orvosi karokon a nemzetközi kapcsolatok, és a nemzetközi tanulmányok szakokon. Egy sor képzésre tavaly még a maximálisan elnyerhető pontok 90 százalékával is be lehetett kerülni, az idén viszont már az érettségiért kapható pontok plafonjával (a 120 és az emelt szintért járó 7 pluszponttal) sem lehetett labdába rúgni.

Pedig az egyetemi szintű orvosképzésben az előzetesen meghirdetett 1283 fős keretszámhoz képest mintegy 20 százalékkal nőtt a felvettek létszáma, és a természettudományos képzésben is hasonló arányban emelkedtek a beiskolázási arányok. Az átcsoportosítás kárvallottjai lettek  viszont a bölcsész és a jogi szakok.

A cikk emlékeztet az Oktatási Minisztérium statisztikáira: ezek szerint a nappali egyetemi, és főiskolai alapképzés államilag finanszírozott szakjaira az idén hajszálpontosan annyi korábban érettségizettet vettek fel, mint tavaly (30,8 százalékot),  és a úgynevezett elitszakok esetében sem igazolódtak  a „régiek”  (korábban érettségizettek)  versenyelőnyével kapcsolatos aggályok.

Csakhogy az OM az idén érettségizettek közé sorolja azokat, akik korábban maturáltak, majd idén szintemelő vizsgát tettek, és az utóbbi eredményét kérték beszámítani. A vetítési alapot pedig némiképp torzítja, hogy az idén felvételizők között 35-ről 38 százalékra nőtt a frissen érettségizettek aránya - miközben 15 ezerrel, 150 ezerre csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. További részletek a HVG-ben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

A felvételizők fele nem tudja, mi vár rá

A diákok továbbtanulását gyökereiben változtatja meg a felsőoktatást átalakító bolognai folyamat 2006-tól, ennek ellenére 56 százalékuk még egyáltalán nem hallott róla, 78 százalékuk pedig nem ismeri a különbséget a bachelor és a master képzések között - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

MTI Itthon

Magyar Bálint szerint nincs esélyegyenlőtlenség a felvételiben

Nem vált be az a jóslat, hogy az új érettségi-felvételi rendszer felborítja a felsőoktatási felvételek esélyegyenlőségét; az eddigi adatok szerint ugyanolyan vagy még nagyobb arányban kerülnek be az idén érettségizettek, mint korábban - közölte az oktatási miniszter a köztévé reggeli műsorában pénteken.

hvg.hu Itthon

Éjfélkor teszik közzé a felvételi ponthatárokat

Előreláthatólag a késő esti órákban eldőlnek az idei végleges felsőoktatási felvételi ponthatárok, s ezzel pont kerülhet annak a vitának a végére is, vajon idén könnyebben nyertek-e felvételt a régi felvételi rendszerben éretségizett diákok hozott pontjaikkal, frissen érettségizett társaiknál.

MTI Itthon

Módosították a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletet

A kormány módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben.

MTI Itthon

Felsőoktatási felvételi ponthatárok az interneten

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) felrakta honlapjára, a http://www.felvi.hu-ra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyeket a szerdai nap első perceitől már lehet olvasni a honlapon.

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Megint nem volt telitalálat a hatos lottón

Megint nem volt telitalálat a hatos lottón

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Jön a Dead Kennedys

Jön a Dead Kennedys