szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyilvánosságra került felvételek alapján a koalíciós pártok és az MDF is "aggályosnak" találja Kulcsár Attilának, a brókerbotrány fő gyanúsítottjának kihallgatását. A Fidesz viszont azzal érvel, hogy a szocialistáknak saját soraikban kell a kérdéseket tisztázniuk.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF vezető politikusa szerint megrendítheti az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi bizalmat a Kulcsár Attila kihallgatásáról az MTV-ben vasárnap este bemutatott videofelvétel.

Az SZDSZ elnöke szerint a Kulcsár Attila vallomásáról nyilvánosságra került videofelvételek arra utalnak, mintha előzetes koncepció szerint ment volna a kihallgatás az ügyészségen. „Az a hangulat, ami ott volt, ahogy az egész működött, az azt üzeni a kívülállónak (...), mintha egy előzetes koncepció mentén haladna előre a történet” - mondta Kuncze Gábor a Nap-kelte műsorában.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese úgy nyilatkozott: nem jó az, ha a társadalomban azt hiszik, hogy egyik, vagy másik igazságszolgáltatási szervnek politikai kötődése van. A politikus indokoltak nevezte az MSZP-frakció kérdéseit, amelyeket a kihallgatás kapcsán a legfőbb ügyésznek címeztek, és amelyekre írásbeli választ várnak. 

Dávid Ibolya a Nap-keltében azt mondta: „Nem jó az, hogyha az emberek elhiszik, hogy a végrehajtó hatalomnak van egy rendőrsége, és nem jó az, hogyha az emberek azt érzik, hogy van egy ügyészség, amelyik nem éppen független alkalmasint a politikai hovatartozásában”. Hozzátette: ez hosszú távon nagyon sok kárt fog okozni az igazságszolgáltatásnak.

Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanakkor jelezte:  a bankbotrány tisztázása érdekében a szocialistáknak nem az ügyészség felé kell kérdéseket feltennie, hanem „saját soraikban kell a kérdéseket tisztáznia”. Hozzátette: az ügyről kiderült, hogy jelentős szocialista szálai vannak, ezért „minimum, furcsa, de visszataszító is, hogy a szocialisták megpróbálnak elvárásokat megfogalmazni az ügyészséggel szemben. Az ügyészségnek a törvényeknek kell megfelelnie, nem pedig a szocialista párt elvárásainak"- fejtette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirschler Richárd Itthon

A Kulcsár-jegyzőkönyvek

A HVG legújabb száma „Befejeződött a Kulcsár-nyomozás - Külszíni megfejtés” címmel elemzi az exbróker ügyészségi vallomását. A kihallgatási jegyzőkönyvek fénymásolatait most Ön is letöltheti a hvg.hu-ról!

Hét nap

KULCSÁR-VIDEÓ

Nem befolyásolták az ügyészek Kulcsár Attila vallomását - reagált a HVG-nek Zámbó Gyula, a K&H-brókerbotrány fő...

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő